Antibiotica veroorzaken bijwerkingen in het milieu

Rapport gepubliceerd in Microchemical Journal wint Elsevier's Atlas award

ELSEVIER

Onderzoekers schrijven in Microchemical Journal dat veelgebruikte antibiotica hun weg in het milieu vinden, waar ze bacteriën kunnen schaden die essentieel zijn voor een gezonde omgeving. Hun review artikel is geselecteerd voor de Elsevier Atlas Award, die onderzoek herkent dat veel impact heeft op ons milieu.

"De hoeveelheid antibiotica is wel zeer laag - in de orde van enkele nanogram per liter," zei dr. Paola Grenni, een microecologe bij het National Research Council's Water Research Institute. "Maar de antibiotica en ook andere geneesmiddelen kunnen zelfs in lage concentraties nadelig effect hebben op het milieu."

Wanneer mensen antibiotica nemen wordt slechts een deel ervan door het lichaam afgebroken en gemetaboliseerd. De rest wordt uitgescheiden en komt in het afvalwater terecht. Omdat afvalwaterzuiveringsinstallaties niet ontworpen zijn om antibiotica of andere farmaceutische verbindingen volledig te verwijderen, komen veel van deze verbindingen in de natuur waar ze zich kunnen ophopen en zo schade aanbrengen.

Dat maakt ons zeer bezorgd, zegt dr. Grenni, omdat veel microbiële soorten in het milieu gunstig zijn waar zij een belangrijke rol spelen in de natuurlijke cycli van voedingsstoffen, primaire productie en klimaatregulering. Sommige bacteriën verminderen ook organische verontreinigingen, zoals pesticiden.

Het beoordelingsdocument gepubliceerd door Dr. Grenni samen met collega's Drs. Valeria Ancona en Anna Barra Caracciolo bespreekt veelgebruikte antibiotische verbindingen en hun actieve ingrediënten. Sommige van die medicijnen worden gebruikt om mensen te behandelen. Andere worden gebruikt in de diergeneeskunde waaronder vee, varkens en pluimvee.

De afgifte van antibiotica in natuurlijke systemen is een 'real life experiment' met gevolgen die nog niet volledig gekend zijn. Dr. Grenni en haar collega's zeggen dat er behoefte is aan meer specifieke bescherming van omgevingsbacteriën, gezien hun belang in functionerende ecosystemen.

Het is belangrijk onnodig gebruik van antibiotica te verminderen en bacteriën aan te brengen die nodig zijn voor het milieu. Daartoe moet worden gestreefd afvalwaterzuiveringsinstallaties te installeren voor het verwijderen van die verbindingen en methoden te ontwikkelen om de afbraak van antibiotica te verbeteren zodra ze natuurlijke omgeving bereiken. Het publiek kan helpen door alleen antibiotica te gebruiken indien echt nodig en door vervallen medicijnen correct te verwijderen.

"Er zijn maar een paar onderzoekers die rond dit onderwerp werken, maar het is heel belangrijk," zei dr. Grenni. "We moeten de verschillende moleculen kennen die we normaal gesproken gebruiken in de omgeving en het effect dat ze hebben. Er is meer onderzoek nodig op dit gebied."

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica