Oplossing allergiepuzzel: wormen in de darmen

Jongere mensen lopen momenteel vier keer zo veel risico lopen op het ontwikkelen van allergieën dan anderen, terwijl de ouders er vaak geen last van hebben.

Onderzoekers van de Universiteit van Bergen (UiB) in Noorwegen waren verrast toen ze ontdekten dat ingewandswormen overgebracht door honden, de zogenaamde hondenspoelwormen (Toxocara Canis), blijkbaar invloed hebben op de kans om een allergie op te lopen of astma te krijgen.

Uit de resultaten bleek dat jonge mensen die positief testen voor deze parasiet een vier maal hogere kans lopen op een allergie of astma dan anderen.

“Meestal beschouwen we een 50 procent hoger risico al als hoog, maar hier zien we een toename van het risico met 400 procent,” zegt prof. Cecilie Svanes van het Centre for International Health van de UiB.

Volgens Svanes is het interessante aan deze resultaten dat het alleen de jongere generatie lijkt te zijn die meer risico loopt op astma of allergieën als ze positief testen op de hondenspoelworm, maar hun ouders dus niet.

“We weten niet waarom de parasiet alleen de jonge generatie negatief beïnvloedt en niet de ouders. Als we de reden hiervoor kunnen achterhalen denk ik dat we de puzzel hebben opgelost waarom de afgelopen paar decennia het aantal allergieën zo enorm is toegenomen,” zegt Svanes.

Veel studies wijzen uit dat het aantal mensen met astma en allergieën de laatste paar decennia enorm is gestegen, maar het is niet bekend hoe dat komt.

“Een van de meest genoemde veronderstellingen is dat we meer in contact komen met chemische stoffen en minder met microben en bacteriën,” legt Svanes uit. “Er zijn echt veel dingen die de laatste tientallen jaren zijn veranderd. Niemand weet waarom allergieën en astma veel vaker voorkomen. Dit fenomeen zien we over de hele wereld. Het heeft waarschijnlijk onder andere te maken met verstedelijking.”

Vertaling: A. Zwart


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag