Allergieën? Een combinatie van probiotica kan symptomen verminderen volgens nieuwe studie


UNIVERSITY OF FLORIDA (UF)

Veel gepubliceerde studies leveren bewijs dat probiotica de immuunreactie van het lichaam op allergieën kunnen regelen, maar niet alle probiotica hebben dit effect, aldus onderzoekers van de Universiteit van Florida.

“Niet alle probiotica werken bij allergieën. Deze wel,” zegt Jennifer Dennis, promovendus aan het Institute of Food and Agricultural Sciences van de UF en hoofdauteur van de nieuwste studie.

Het is al bekend dat de combinatie van de probiotische stammen lactobacilli en bifidobacteria, die in winkels verkocht worden als Kyo-Dophilus, gezonde effecten heeft op het spijsverteringssysteem en delen van het immuunsysteem. Men denkt dat de probiotica werken doordat zij zorgen voor toename van het percentage regulerende T-cellen in het lichaam, die op hun beurt de afweer tegen hooikoortssymptomen zouden kunnen vergroten.

De onderzoekers van UF wilden weten of de bestanddelen van deze probiotische combinatie zou kunnen zorgen voor verlichting van allergische symptomen.

Met dat doel werden 173 proefpersonen gezocht, die zeiden te lijden aan seizoensgebonden allergieën. Zij werden willekeurig in twee groepen verdeeld: sommige kregen de combinatie van probiotica en anderen kregen een placebo. Elke week tijdens het acht weken durende experiment vulden de deelnemers een online vragenlijst in, waarop ze hun mate van ongemak aangaven.

Ook werd DNA uit ontlastingmonsters van de deelnemers geanalyseerd, om te bepalen hoe hun bacteriën veranderden, want het doel van de probiotica is om goede bacteriën in het menselijke spijsverteringssysteem in te brengen. De DNA-test bevestigde ook wie de probiotica nam, zegt Bobbi Langkamp-Henken, hoogleraar Voedselwetenschappen en Menselijke Voeding en senior auteur van de studie.

Het onderzoek werd uitgevoerd on het hoogtepunt van het allergieën/hooikoortsseizoen, in de lente.

De deelnemers die de probiotica kregen meldden een verbeterde levenskwaliteit vergeleken met degenen die de placebo kregen, zo bleek uit de studie. De eersten hadden bijvoorbeeld minder allergie-gerelateerde symptomen in de neus, wat betekent dat zij tijdens de dagelijkse activiteiten minder last hadden.

De onderzoekers merken op dat bij deze studie geen proefpersonen met een ernstige allergie meededen. Maar de combinatie van probiotica toonde wel een klinisch voordeel voor degenen met wat mildere seizoensgebonden allergieën, meldt Langkamp-Henken.

Volgens ander gepubliceerd onderzoek op dit gebied kunnen seizoensgebonden allergieën zorgen voor slaapgebrek en verminderde productiviteit op het werk of op school en ze kunnen stress en ongemak veroorzaken. Tevens hebben allergiemedicijnen momenteel vaak ongewilde bijwerkingen, waaronder een droge mond en sufheid; vandaar de behoefte aan alternatieven, aldus de onderzoekers.

Vertaling: Astrid Zwart


Naar het andere nieuws van vandaag