Zorgkosten door hormonenverstoorders zijn 1.4 miljard euro per jaar


Blootstelling aan chemicaliën wordt in Europa gekoppeld aan 1.4 miljard euro aan kosten voor de gezondheidszorg van vrouwen

Endocriene verstorende chemicaliën zouden het risico op het ontwikkelen van endometriose en vleesbomen verhogen.

The Endocrine Society*

Washington, DC – Endocriene verstorende chemicaliën zouden bijdragen aan problemen bij het krijgen van kinderen bij honderden tot duizenden vrouwen.

Volgens een nieuwe studie, gepubliceerd in het Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, worden de oplopende kosten voor de Europese Unie voor uitgaven voor gezondheidszorg en verloren winstpotentieel, geschat op €1.4 miljard per jaar.

Het onderwerp van dit onderzoek was hoe vaak vleesbomen (tumoren in en op de baarmoeder die kunnen bijdragen aan onvruchtbaarheid en andere gezondheidsklachten) en de vaak pijnlijke klachten die de ziekte endometriose met zich meebrengt (waarbij het slijmvlies dat normaal aan de binnenwand van de baarmoeder zit loskomt en zich buiten de baarmoeder ontwikkelt) bij vrouwen voorkomen. Beide komen vrij veel voor, bijna 70 procent van de vrouwen hebben last van in ieder geval één van beide aandoeningen.

Onderzoek laat een verband zien tussen de ontwikkeling van vleesbomen en endometriose en chemicaliën die in pesticiden, cosmetica, speelgoed en voedselverpakkingen zitten. Eerdere onderzoeken geven aan dat een bijproduct van de insecticide DDT, DDE genoemd, het risico op het ontwikkelen van vleesbomen vergroot.

Een andere groep chemicaliën ftalaten (weekmakers), die gevonden worden in plastic producten en cosmetica, hebben een link met een verhoogd risico voor endometriose.

DDT en ftalaten zijn bekende endocriene verstorende chemicaliën (EDC’s). EDC’s dragen bij aan gezondheidsproblemen door het nabootsen, blokkeren of op een andere wijze de hormonen in een lichaam te beïnvloeden – het signaleringssysteem dat het lichaam gebruikt om vast te stellen hoe de ontwikkeling en groei van de cellen is.

Ongeboren kinderen zijn met name kwetsbaar, omdat blootstelling gedurende mijlpalen in hun ontwikkeling kan zorgen voor een verhoogd risico op gezondheidsproblemen in het latere leven. ‘De gegevens laten zien dat het beschermen van vrouwen tegen blootstelling aan EDC’s de kosten, van ziekte, gezondheidszorg en andere sociale kosten die door deze ziektes veroorzaakt worden, verlagen,’ zei Leonardo Trasande, MD, MPP, Associate Professor of Pediatrics, Environmental Medicine & Population Health bij NYU Langone Medical Center.

Het onderzoek is een deel van een serie van economische analyses, waarin te lezen was dat het de Europese Unie meer dan € 157 miljard per jaar zou kunnen kosten. Eerder studies in de serie wezen uit dat die kosten samengaan met de kosten betreffende onvruchtbaarheid bij man en vrouw, geboorteafwijkingen, obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en neurologische gedrags- en leerstoornissen.

Vertaald door: Rilana Altena MSc, www.lunara.nl 2016

*De Endocrine Society een professionele, internationale medische organisatie op het gebied van de endocrinologie en metabolisme.


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en iedere week de column van Ron Fonteine ontvangen ? Abonneer je dan nu op onze nieuwsbrief en ontvang meteen ook het Leefbewust ebook. Je email adres wordt niet aan derden verstrekt en uitsluitend voor deze nieuwsbrief gebruikt.

Aanmelden


Terug naar het hoofdmenu

 

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Na 13.00 uur
email: info@ugamedia.com

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats