Vuile was kan milieuvervuiling veroorzaken


Bron: Oxford University Press USA.

Een nieuwe studie, gepubliceerd in FEMS Microbiology Letters, als gevolg van een onderzoek van een wasserette dat verschillende ziekenhuizen in Seattle bedient, stelt dat bevuilde lakens een klinische bron kan zijn van oppervlakte Clostridium difficile verontreiniging.

C. difficile is een verworven pathogeen in ziekenhuizen en in de gemeenschap. C. difficile zijn sporenvormende anaërobe bacteriën die voorkomen bij 2 tot 3% van gezonde, niet-gehospitaliseerde volwassenen en bij 10 tot 25% van de gehospitaliseerde volwassenen. Toxine producerende C. difficile is de meest voorkomende oorzaak van diarree in ziekenhuizen. Men schat dat 25% van alle C. difficile infecties in de gemeenschap ontstaan door blootstelling aan potentiële bronnen zoals water, bodem, vee, vlees, groenten en huisdieren. Er is bewijs dat C. difficile infecties seizoensgebonden zijn en worden gecorreleerd met 151 respiratoire aandoeningen in de winter als gevolg van het gebruik van antibiotica.

De studie vond dat C. difficile kan worden gekweekt uit klinische wasserette oppervlakken. Een totaal van 240 oppervlakte monsters werden verzameld op plaatsen waar vuil klinisch beddengoed worden behandeld en op plaatsen waar propere lakens werden gevouwen, binnen de Universiteit van Washington ‘Consolidated Laundry’ in 2015.

Alle monsters werden verzameld in een wasserette in Seattle, WA. Deze faciliteit verwerkt lakens uit zes ziekenhuizen in Seattle, 30 lokale poliklinieken en het ‘Washington National Primate Research Center’. Er wordt elke week ongeveer 150.000 kg wasgoed verwerkt. De faciliteit is verdeeld in twee verdiepingen met de meerderheid van de vuile wasgoed behandeld op de 2e verdieping en het propere uitsluitend op de 1e verdieping.

De locaties van de vuile was omvatten ook de ontvangstruimte, de ruimte voor primaire sortering en secundaire sorterin en de klantenruimte. Bij elk bezoek werden 30 monsters genomen. De schone omgeving bemonstering omvatte het strijken en vouwen, de verwerking en de opslag. Dertig monsters werden verzameld per sampling met 120 monsters in totaal elk uit de vuile en propere plaatsen.

Alle monsters testten positief in gebieden waar vuile lakens worden behandeld; geen C. difficile besmetting werd aangetroffen in gebieden waar alleen schone was werd behandeld. Van de oppervlaktemonsters uit de plaats met vuile was, testten 23% (25 van de 120 monsters) positief voor C. difficile. Slechts 2% (2 monsters op 120) uit de plaatsen met schone was waren positief. De twee 2 monsters die positief testten voor C. difficile kwamen beiden uit een klein plaatsje waar vuil linnen wordt verwerkt in kleine batches. Dit plaatjse lag gescheiden van waar schoon beddengoed wordt gedroogd, gestreken en gevouwen. Dit betekent dat de vuile lakens waarschijnlijke de bron van milieuverontreiniging zijn in de wasserij.

Volgens de onderzoekers kunnen hun gegevens een onderschatting zijn van de werkelijke prevalentie en de diversiteit van C. difficile. Het onderzoek was beperkt door de inherente slechte terugwinning van microben op omgevingsoppervlakken, moeilijkheden bij het kweken van C. difficile sporen en verschillen in de aanbevolen incubatietijden en de gebruikte media.

"Dit onderzoek ondersteunt de gedachte dat vervuilde lakens in het ziekenhuis de voornaamste oorzaak zijn van diarree besmetting," zei studie auteur Marilyn Roberts, PhD. "Het is ook zeer moeilijk om de besmetting te voorkomen. Als gevolg van deze besmetting zou een wasserij moeten beschouwd worden als een verlenging van de zorgomgeving bij het nemen van maatregelen voor infectiepreventie en gezondheid op het werk."

Vertaling: Andre Teirlinck



Nuttige links
- Naar de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg korting op supplementen


Terug naar het hoofdmenu


Henk Mutsaers


[ Advertentie ]