Pre-zwangerschap consumptie van cafeïne verbonden met risico op miskraam


Uit een NIH studie blijkt dat dagelijkse multivitamine voor en na de conceptie het risico op een miskraam sterk vermindert.

NIH / EUNICE KENNEDY SCHRIVER NATIONAL INSTITUTE OF CHILD HEALTH AND HUMAN DEVELOPMENT.

Volgens een nieuwe studie van onderzoekers aan de ‘National Institutes of Health’ en de ‘Ohio State University’, Columbus, heeft een vrouw meer kans op een miskraam als zij en haar partner tijdens de weken voorafgaand aan de conceptie meer dan twee cafeïnehoudende dranken per dag te drinken. Vrouwen die dagelijks meer dan twee cafeïnehoudende dranken tijdens de eerste zeven weken van de zwangerschap dronken hadden ook meer kans op een miskraam.

Vrouwen die dagelijks een multivitamine namen voordat de conceptie gebeurde en tijdens de vroege zwangerschap hadden minder kans op een miskraam dan vrouwen die dat niet deden. De studie is online gepubliceerd in ‘Fertility and Sterility’.

"Onze bevindingen bieden nuttige informatie voor koppels die aan gezinsuitbreiding denken en graag het risico op een miskraam willen verlagen,” zegt hoofdauteur van de studie, Germaine Buck Louis, Ph.D., directeur van de afdeling ‘Intramural Population Health Research’ aan het ‘Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development NIH’.

De onderzoekers analyseerden de gegevens van een ‘Longitudinal Investigation of Fertility and the Environment (LIFE)’ studie, die werd opgericht om de relatie tussen vruchtbaarheid, levensstijl en blootstelling aan chemische stoffen in het milieu te onderzoeken. Aan de LIFE-studie namen 501 paren deel uit vier provincies in Michigan en 12 provincies in Texas, in de periode 2005-2009.

Voor de huidige studie vergeleken de onderzoekers leefstijlfactoren zoals het gebruik van sigaretten, cafeïnehoudende dranken en multivitaminen bij 344 koppels met een eenling zwangerschap gedurende de weken voorafgaand aan de zwangerschap tot de zevende week van de zwangerschap.

De onderzoekers rapporteerden hun resultaten d.m.v. een statistisch concept bekend als risico-verhouding, waardoor de kans op een bepaald gezondheidsprobleem tijdens de studie wordt ingeschat. Bijvoorbeeld, de onderzoekers beoordeelden het verbruik van cafeïnehoudende dranken in termen van de dagelijkse kans op vruchtverlies over een bepaalde periode. Een score van meer dan 1 geeft een verhoogd risico voor verlies elke dag na de conceptie, en een score van minder dan 1 duidt op een verminderd dagelijks risico.

Van de 344 zwangerschappen, eindigden 98 in een miskraam, of 28 procent. Voor de periode van preconceptie werd miskraam geassocieerd met de vrouwelijke leeftijd van 35 of hoger, voor een toevalsratio van 1,96 (bijna twee keer zoveel kans dan bij jongere vrouwen). De studie was niet bedoeld om onomstotelijk oorzaak en gevolg aan te tonen. De auteurs zochten mogelijke verklaringen voor het hogere risico, met inbegrip van gevorderde leeftijd van sperma en ei bij oudere echtparen of cumulatieve blootstelling aan stoffen in het milieu, die naar verwachting toenemen naarmate mensen ouder worden.

Zowel mannelijke als vrouwelijke consumptie van meer dan twee dranken met cafeïne per dag werd geassocieerd met een verhoogde risicoverhouding: 1,74 voor vrouwen en 1,73 voor voor mannen. Eerdere studies hebben reeds toegenomen zwangerschapsverlies gedocumenteerd door cafeïneconsumptie in het begin van de zwangerschap. Echter, konden die studies niet uitsluiten of de cafeïneconsumptie bijdroeg aan het verlies of dat het gewoon het resultaat was van een ongezonde zwangerschap. Het is mogelijk schreven de auteurs dat deze eerdere bevindingen het resultaat waren van een gezonde zwangerschap in plaats van cafeïneconsumptie. Bijvoorbeeld, de toename van voedselafkeer en braken door een gezonde zwangerschap leidde de vrouwen tot het opgeven van het gebruik caffeïne houdende dranken.

Omdat uit de studie bleek dat cafeïneconsumptie vóór de zwangerschap invloed heeft op een hoger risico van miskraam, is het waarschijnlijk dat het verbuik van cafeïnehoudende dranken tijdens deze periode rechtstreeks bijdraagt direct tot zwangerschapsverlies.

"Onze bevindingen geven verder aan dat ook de mannelijke partner hierin een rol speelt,” zei Dr Buck Louis. "Mannelijke preconceptie consumptie van cafeïnehoudende dranken is net zo sterk geassocieerd met verlies van zwangerschap als bij vrouwen '."

Tot slot zagen de onderzoekers een vermindering van de miskraamrisico's bij vrouwen die dagelijks een multivitamine namen. Tijdens de preconceptieperiode vonden de onderzoekers een toeval ratio van 0.45 tot 55 procent vermindering van het risico op zwangerschap verlies. Vrouwen die vitamines bleven nemen tijdens hun vroege zwangerschap hadden een toevalsratio van 0,21 of een risicoreductie van 79 procent. De auteurs citeerden andere studies waaruit blijkt dat vitamine B6 en foliumzuur - in preconceptiezorg en vroege zwangerschap - het risico op een een miskraam kan verminderen. Foliumzuur supplementen worden aanbevolen voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd, zoals het gebruik ervan in de weken voorafgaand aan en na de conceptie om het risico te verminderen op een kind met een neuraal buisdefect.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en iedere week de column van Ron Fonteine ontvangen ? Abonneer je dan nu op onze nieuwsbrief en ontvang meteen ook het Leefbewust ebook. Je email adres wordt niet aan derden verstrekt en uitsluitend voor deze nieuwsbrief gebruikt.

Aanmelden


Terug naar het hoofdmenu

 

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Na 13.00 uur
email: info@ugamedia.com

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats