Moment van de dag beïnvloedt gevoeligheid voor infecties


UNIVERSITY OF CAMBRIDGE

We zijn gevoeliger voor infecties op bepaalde momenten van de dag, omdat het vermogen van virussen om zich te delen en te verspreiden tussen de cellen wordt beïnvloed onze lichaamsklok, zo suggereert nieuw onderzoek van de Universiteit van Cambridge. De bevindingen die vandaag worden gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences, kunnen bijdragen aan een antwoord op de vraag waarom mensen die in ploegendienst werken – met de bijbehorende continue verstoring van hun lichaamsklok – vaker last hebben van gezondheidsproblemen, zoals infecties en chronische ziektes.

Als een virus het lichaam binnenkomt, kaapt het de machinerie en de hulpbronnen in onze cellen, zodat het virus zich kan delen en zich door het hele lichaam kan verspreiden. De hulpbronnen die voorhanden zijn variëren echter gedurende de dag, gedeeltelijk in reactie op ons circadiaanse ritme, ofwel onze lichaamsklok. Circadiaanse ritmes beheersen veel aspecten van onze fysiologie en lichaamsfuncties – van onze slaappatronen tot onze lichaamstemperatuur, en van onze immuunsystemen tot de afgifte van hormonen. Deze kringlopen worden door een aantal genen aangestuurd, waaronder Bmal1 en Clock.

Om te testen of onze circadiaanse ritmes de gevoeligheid voor, of de voortgang van infecties beïnvloeden, vergeleken onderzoekers van de Wellcome Trust-Medical Research Council Institute of Mewtabolic Schience van de Universiteit van Cambridge normale ‘wilde’ muizen op verschillende tijden van de dag met het herpesvirus, waarna de ernst en verspreiding van de virusinfectie werden gemeten. De muizen leefden in een gecontroleerde omgeving met 12 uur daglicht en 12 uur donker.

De onderzoekers constateerden dat de virusreplicatie in de muizen die helemaal aan het begin van de dag werden geïnfecteerd – het moment dat gelijk staat aan zonsopkomst, als deze nachtdieren hun rustfase ingaan – tien keer hoger lag dan bij muizen die pas werden geïnfecteerd als de dag 10 uur was gevorderd, wanneer ze overgaan naar hun actieve fase. Toen de onderzoekers het experiment herhaalden bij muizen die geen Bmal1 hadden, werd een hoge mate van virusreplicatie geconstateerd, ongeacht het tijdstip van infectie.

“Het tijdstip van de dag kan dus een grote invloed hebben op onze gevoeligheid voor de ziekte, of in ieder geval de virale replicatie, wat betekent dat een besmetting op de verkeerde tijd van de dag een veel ernstigere acute infectie kan teweegbrengen,” zo legt senior auteur van de studie Professor Akhilesh Reddy uit. “Dit komt overeen met recente studies waaruit bleek dat het tijdstip van de dag waarop een griepvaccin wordt toegediend invloed kan hebben op de effectiviteit ervan.

Tevens bleek er een soortgelijke tijdstip-van-de-dag variatie te zijn in virusreplicatie in individuele celculturen, zonder de invloed van ons immuunsysteem. Als de cellulaire circadiaanse ritmes buiten werking werden gesteld, bleek er een toename van de infectie op te treden bij zowel het herpes- als het influenza A-virus. Het laatste is een ander type virus dat bekend staat als RNA-virus – dit virus infecteert en repliceert op een heel andere manier dan herpes.

Vertaling: Astrid Zwart


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ?

Meld je hier aan


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu



 

Nieuw

14 daagse leverkuur

Webwinkel

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 15.00 uur

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats