Fructose verandert honderden genen in de hersenen, wat kan leiden tot allerlei ziektes


Wetenschappers van UCLA melden dat een dieet rijk aan omega 3-vetzuren de schade kan herstellen

UNIVERSITY OF CALIFORNIA - LOS ANGELES

Een reeks ziektes, van diabetes tot cardiovasculaire ziektes, en van Alzheimer tot ADHD, staat in verband met veranderde genen in de hersenen. Een recente studie van wetenschappers van UCLA wijst uit dat honderden van die genen kunnen worden beschadigd door fructose, een suiker die veel voorkomt in het Westerse dieet, op een zodanige wijze dat het tot al die ziektes kan leiden.

De onderzoekers ontdekten echter ook iets goeds: een omega 3-vetzuur genaamd docosahexaeenzuur, ofwel DHA, lijkt de schadelijke veranderingen vanwege fructose te kunnen terugdraaien.

“DHA verandert niet alleen één of twee genen; het lijkt het hele genenpatroon terug te brengen naar een normale staat en dat is opmerkelijk”, zegt Xia Yang, hoofdauteur van de studie en UCLA hoogleraar Integratieve Biologie en Fysiologie. “En we snappen waarom het zo’n krachtig effect heeft.”

DHA komt van nature voor in de celmembranen van de hersencellen, maar niet in een voldoende hoeveelheid om te zorgen voor ziektebestrijding.

“De hersenen en het lichaam zijn niet helemaal toegerust om DHA aan te maken; het moet uit onze voeding komen”, aldus mede-hoofdauteur Fernando Gomez-Pinilla, UCLA hoogleraar Neurochirurgie en Integratieve Biologie en Fysiologie.

DHA versterkt de synapsen in de hersenen en tevens het leervermogen en het geheugen. Het komt in hoge mate voor in wilde zalm (niet in kweekzalm) en in mindere mate in andere vis en in visolie. Ook zit het in walnoten, lijnzaad en fruit en groeten, aldus Gomez-Pinilla.

Amerikanen krijgen de meeste fructose binnen via voeding die gezoet is met ‘high- fructose corn syrup’ (glucose-fructosestroop ofwel maisstroop), een goedkope vloeibare zoetstof gemaakt uit maïszetmeel. Daarnaast komt veel fructose voor in zoete drankjes, siropen, honing en desserts. Het Amerikaanse Ministerie van Landbouw schat dat Amerikanen gemiddeld ongeveer 12 kilo glucose-fructosestroop binnen kregen in 2014.

Fructose zit ook in de meeste babyvoeding en in fruit, hoewel de vezels in fruit de opname van de suiker aanzienlijk vertragen – en fruit bevat ook andere gezonde bestanddelen die de hersenen en het lichaam beschermen, aldus Yang.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats