Smartphone en wifi kunnen mensen ziek maken


Wetenschappers pleiten voor mindere blootstelling aan elektromagnetische velden

BERLIJN/NUENEN - Te hoge blootstelling aan elektromagnetische velden (EMV) van mobiele en draadloze telefoons, wifi, elektrische apparaten, elektriciteitskabels en andere bronnen in huis en op openbare plekken kunnen diverse gezondheidsklachten, onvruchtbaarheid en zelfs kanker of Alzheimer veroorzaken. De beste manier om deze kwalen te behandelen en te voorkomen is de blootstelling aan EMV te verminderen, concludeert een internationale groep wetenschappers.

Zij hebben een nieuwe EMV-richtlijn geschreven voor de diagnose, behandeling en preventie van EMV gerelateerde gezondheidsproblemen. Die is gepubliceerd in het wetenschappelijk magazine 'Reviews on Environmental Health' van de Duitse uitgever De Gruyter. De groep bestaat uit kankeronderzoekers, neurologen, biologen, milieuonderzoekers en ambtenaren van ministeries van gezondheid uit Duitsland, Zweden, Oostenrijk, de VS, Slowakije en Luxemburg.

De groep stelt dat steeds meer wetenschappelijke onderzoeken aantonen dat blootstelling aan EMV schadelijk is voor de mens. Niet alleen is de relatie met kanker, Alzheimer of onvruchtbaarheid aangetoond, artsen zouden ook bij onverklaarbare gezondheidsklachten vaker moeten zoeken naar EMV-blootstelling als mogelijke oorzaak.

Door de groei van het aantal draadloze en mobiele telefoons, wifi-routers, zendmasten, bluetooth apparaten, elektrische apparatuur, kasten, kabels en leidingen is die blootstelling deze eeuw enorm toegenomen.

De wetenschappers brengen die verhoogde blootstelling ook in verband met de explosieve stijging van astma, allergie en ADHD onder kinderen en burn-outklachten onder werknemers. Uit epidemiologisch onderzoek blijkt verder dat laag frequente magnetische velden de kans op leukemie vergroten. Bovendien hebben kinderen die aan een lagere dosis straling worden blootgesteld een grotere overlevingskans, blijkt uit hetzelfde onderzoek.

Daarnaast lijden steeds meer mensen in de wereld aan elektrohypersensitiviteit (EHS), ook wel elektrogevoeligheid of elektroallergie genoemd. Veelvoorkomende klachten zijn slapeloosheid, hoofdpijn, vermoeidheid, nervositeit en concentratieproblemen. In Zwitserse en Japanse onderzoeken linkten veel ondervraagden hun klachten aan het gebruik van mobiele en draadloze telefoons en hoogspanningsmasten. In Oostenrijk gaf 96 procent van de artsen aan dat ze elektromagnetische velden als een mogelijke oorzaak van gezondheidsklachten zien. Zweden is een van de weinige landen waar EHS officieel wordt erkend als een aandoening die arbeidsongeschiktheid kan veroorzaken.

In hun EMV-richtlijn stellen de wetenschappers dat het voorkomen of verminderen van de blootstelling aan elektromagnetische velden de belangrijkste behandelmethode is. Dat betekent: alle EMV-bronnen verwijderen, thuis en op het werk, of de stekker eruit trekken. Dan kan het lichaam zich weer herstellen. Daarnaast geven ze aanbevelingen om de mate van EMV-blootstelling te meten, onder meer via vragenlijsten, en voor het afnemen van bloed-, urine en andere testen. Zij adviseren artsen dit soort klachten op dezelfde manier te behandelen als chronische multisysteemaandoeningen (CMI) zoals de ziekte van Lyme.

De Stichting Kennisplatform Elektromagnetische Straling is blij met de nieuwe richtlijn. ,,Dit onderzoek is hard en direct en zal veel stof doen opwaaien. Vooral omdat het verhaal van erkende wetenschappers komt en niet uit het alternatieve circuit," stelt Peter van der Vleuten van de stichting. Hij heeft dagelijks te maken met gezondheidsklachten die door EMV-blootstelling worden veroorzaakt. ,,Vaak wordt gezegd dat het tussen de oren zit, maar wij zien de mensen uitvallen met serieuze klachten. EMV is tegenwoordig overal en er is niets tegen te doen. We proberen mensen objectief voor te lichten, want het probleem wordt in Nederland consequent doodgezwegen, terwijl onze kinderen en kleinkinderen worden vergiftigd," aldus Van der Vleuten.

Binnen de EU leidt de EMV-problematiek tot terugkerende discussies. De Raad van Europa riep in mei 2011 op om de blootstelling aan elektromagnetische golven te beperken, in afwachting van verder onderzoek. Met name voor kinderen en jongeren, omdat zij het meeste risico op hersentumoren lopen. De Europese Environment Agency (EEA) waarschuwt sinds 2007 voor de gezondheidsrisico's van elektromagnetische velden door het gebruik van mobiele telefoons en vergelijkt die met de gevaren van asbest en tabak. De Duitse en Engelse overheid adviseren sinds 2014 om het gebruik van Wifi thuis te beperken en Frankrijk verbood vorig jaar het gebruik in de kinderopvang.

Het Internationale Agentschap voor Onderzoek naar Kanker (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldde in 2011 dat de zendsignalen van mobiele telefoons mogelijk kankerverwekkend zijn. In Nederland is het door de overheid ingestelde Kennisplatform Elektromagnetische Velden steeds terughoudend geweest, al adviseert het platform de blootstelling voor kinderen te beperken en thuis zo min mogelijk draadloze apparatuur te gebruiken.


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats