Diabetes zet sluizen open voor fructose en vetopslag


Hoe fructose snel vet opslaat.....

Uit nieuw onderzoek aan de Harvard University wordt fructose, ooit gezien als alternatief voor glucose voor diabetici, versneld getransporteerd naar de lever bij diabetische muizen en draagt bij tot stofwisselingsziekten.

In een studie gepubliceerd in eLife ontdekten onderzoekers dat het effect afhankelijk is van een eiwit dat aangemaakt wordt door diabetici en de poorten opent voor fructose in de dunne darm. De bevindingen zijn het resultaat van experimenten met zowel de korte- als langetermijn experimenten, en ze geven een levendig beeld van wat er kan gebeuren na consumptie van high-fructose eten en drinken.

De verrassing is dat diabetische muizen binnen enkele minuten fructose absorberen nadat het in de maag komt van waaruit het naar de lever gaat waar het vet produceert.

"Door het beschrijven van een beeld van wat er gebeurt in het lichaam wanneer men een suikerhoudende drank drinkt of dat extra koekje eet, zouden we in staat zijn om mensen te doen nadenken over de effecten ervan en kunnen bepalen welke mensen het meest kwetsbaar zijn voor overtollige suiker," zegt Professor Richard Lee van Harvard, die de studie begeleidde.

“Een hoeveelheid suiker die veilig is voor de ene kan onveilig zijn voor de andere. Onze resultaten suggereren dat sommige diabetici gevoeliger zijn voor de schadelijke effecten van fructose omdat diabetes het lichaam gevoeliger maakt voor de opname van dit type suiker. "

Fructose is een suiker dat in hoge mate wordt gebruikt in voedsel en drank onder de vorm van tafelsuiker (half fructose) of high-fructose maissiroop. Deze toename in de afgelopen decennia wordt in verband gebracht met verscheidene metabole ziekten zoals obesitas, vette leverziekte, hypertensie, insulineresistentie en diabetes type 2. Ondertussen is er geen bewijs dat fructose uit onbewerkte groenten een risico is voor de gezondheid.

In het voedingsexperiment analyseerde het team muizen met en zonder het metabole controle-eiwit. Het eiwit, genaamd Txnip, bleek het aantal transporteurs te verhogen die als kleine gaatjes in de darmwand optreden waardoor fructose de darmwand kan passeren. De fructose stimuleert verder de lever om vet op te hopen en vervolgens tot insulineresistentie en hypertensie.

Diabetes bij muizen leidde tot meer Txnip en meer fructose absorptie. Muizen zonder Txnip vertoonden minder fructose absorptie en hadden minder ernstige stofwisselingsziekten zelfs na het nuttigen van de suiker gedurende zes maanden.

De resultaten geven aan dat de manier waarop het lichaam fructose en glucose verwerkt samenhangt. Zo kan fructose insulineresistentie, een belangrijke component van diabetes diabetes type 2, induceren. Hierdoor vermindert de hoeveelheid glucose opgeslagen in de lever en spieren en verhogen de glucoseniveaus in de bloedbaan. Meer onderzoek is nodig om te begrijpen of dit de overgang van prediabetes naar diabetes type 2 kan bevorderen.


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats