Stress tijdens de zwangerschap in verband gebracht met ontwikkeling beweging en coördinatie bij kinderen


VERENIGING VOOR ONDERZOEK NAAR DE ONTWIKKELING VAN HET KIND

Stress bij moeders tijdens de zwangerschap heeft gevolgen voor het gedrag van hun kinderen, zowel mentaal als cognitief, halverwege de kindertijd tot puberteit, maar weinig onderzoek is gedaan naar de relatie tussen maternale zwangerschap stress en de motorieke ontwikkeling van kinderen. Zojuist is de uitkomst van nieuw, langdurige onderzoek dat moeders met meer stressvolle momenten tijdens hun zwangerschap kinderen kregen die lager scoorden bij een bewegingscompetentie test.

De studie door onderzoekers van de universiteit van Notre Dame Australia en het Telethon Kids instituut, verschijnt in de uitgave van Child Development.

Om de relatie tussen maternale stress en de motorieke ontwikkeling bij kinderen te testen, volgden de onderzoekers 2.900 voornamelijk Europees Australische moeders. Toen de moeders 18 weken zwanger waren, werd hun verzocht een vragenlijst in te vullen over stressvolle situaties tijdens hun zwangerschap. Deze situaties hielden in: financiële problemen, het verlies van familie of vriend, scheiding, huwelijksproblemen, zwangerschapsproblemen, ontslag en verhuizing. De moeders completeerden deze vragenlijst in de 34e week van de zwangerschap.

Toen de kinderen van deze moeders 10, 14 en 17 jaar waren, werden zij getoetst op hun algehele motorieke ontwikkeling en coördinatie met behulp van een 10-punten bewegingstest. Zowel handkracht werd getest, als het aanraken van de neus met een vinger en terug naar de wijsvinger, ver springen, over een lijn lopen met afwikkeling van de voet en het staan op één been. De test deed ook metingen van het vermogen om kleine kralen van 1 doos in een andere over te brengen, kralen rijgen, 10 seconden met een vinger tikken, een moer op een bout draaien, en een staaf zo langzaam mogelijk langs een lat laten glijden. De kinderen werden verdeeld in een groep van moeders die geen stress hadden tijdens de zwangerschap, van moeders die minder dan drie stressvolle situaties hebben meegemaakt tijdens de zwangerschap, en van moeders die meer dan drie stressvolle situaties hadden tijdens de zwangerschap.

De studie ontdekte dat kinderen van moeders met veel stress tijdens de zwangerschap lager scoorden op motorieke ontwikkeling op alle drie de onderzoeksleeftijden (10, 14 en 17). Dit suggereert een accumulatief effect van stress op het ontwikkelende motorieke systeem van de foetus. De grootste verschillen in motorieke ontwikkeling waren tussen kinderen van moeders die geen stress hadden en kinderen van moeders met veel stress (meer dan drie stressvolle situaties). Stressvolle situaties aan het eind van de zwangerschap hadden meer impact op de motorieke ontwikkeling van de kinderen dan die aan het begin. Volgens de onderzoekers zou dit verband kunnen houden met de ontwikkeling van de cerebellaire cortex, het deel van de hersenen dat later ontwikkelt tijdens de zwangerschap en veel motorieke functies bestuurt.

Verminderde motorieke ontwikkeling wordt gedefinieerd door hoe de kinderen scoren in de door dit onderzoek gebruikte test; kinderen die onder een bepaald niveau vallen met verschillende uitkomsten in motorieke ontwikkeling, zoals slechte fijne motoriek of slechte grove motoriek of beide. Verminderde motorieke ontwikkeling wordt in verband gebracht met verminderde korte- en lange termijn mentale en fysieke functies, dus het is belangrijk om de beginnende risicofactoren te analyseren om vroege interventie en ondersteuning te bieden. Kinderen met een verminderde motorieke competentie kunnen moeilijkheden ondervinden in het alledaagse leven met fijne en grove motorieke taken zoals schrijven, gooien en rennen. Veel gevallen kunnen echter verbeterd worden door interventie en support.

“Gezien onze uitkomsten over het belang van de emotionele en mentale gezondheid van moeders in een breed spectrum van ontwikkelings- en gezondheidsgevolgen, kunnen programma’s, die gericht zijn op het herkennen en verminderen van maternale stress tijdens de zwangerschap, ouders en gezondheidszorg waarschuwen voor potentiële moeilijkheden en de lange termijn gevolgen voor deze kinderen verbeteren,” zegt Beth Hands, professor Human Movement van de universiteit van Notre Dame Australia, co-auteur van het onderzoek.

Tegan Grace, Ph.D kandidaat van de universiteit van Notre Dame Australia, ook co-auteur van de studie, voegt toe: “Screening van postnatale depressie wordt toegepast in de meeste antenatale klinieken in Australie. Dit kosteneffectieve model kan ook gebruikt worden voor het screenen van maternale stress gedurende de hele zwangerschap, deel uitmakend van de reguliere klinische afspraken.” Zwangere vrouwen met stress kunnen geadviseerd worden over kosteneffectieve stressreductie technieken zoals milde lichamelijke oefeningen, stelt ze voor.

Vertaling: Ellen Lam


Bezoek ook eens onze natuurwebwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Gratis nieuwsbrief
+ ebook

 

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 


Advies nodig ?

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

 


 

 

 

 


View My Stats