Werkdruk verpleegkundigen onveranderd hoog


Alle goede intenties ten spijt, anno december 2015 is de werkdruk onder verpleegkundigen nog altijd onveranderd hoog. Dat stelt Ad Verwijs, directeur Zorg bij Aethon. Uit het thermometeronderzoek van de zorguitzender en detacheerder uit Rijswijk dat gehouden is onder bijna 600 bezoekers van Nursing Experience, dé beurs voor verpleegkundigen, verzorgenden en andere zorgprofessionals, blijkt dat bijna 60% van de verpleegkundigen de werkdruk nog altijd té hoog vindt voor het leveren van goede zorg.

We presenteren weliswaar niets nieuws, maar het is wel schrijnend te meten dat er nauwelijks iets lijkt te verbeteren ten opzichte van eerdere onderzoeken, aldus Verwijs. Verwijs doelt op onderzoeken van o.a. de Inspectie SZW in 2013 en de inrichting van bijvoorbeeld speciale meldpunten, zoals Abvakabo FNV, waar half 2014 nog 1.800 klachten over werkdruk binnen drie weken binnen kwamen. In november van datzelfde jaar gaf 70 procent van de door Abvakabo FNV ondervraagden aan dat onderbezetting op de werkvloer of te hoge werkdruk had geleid tot incidenten, zoals valincidenten of conflictsituaties tussen cliënten.

Uit het onderzoek van Aethon blijkt dat het nog steeds hollen of stilstaan is in de zorg. Het werk kent sterke pieken en dalen (90% van de verpleegkundigen is het hiermee eens), hetzelfde of meer werk moet worden gedaan door minder mensen (60% mee eens) en planningen blijven wijzigen tot kort voor de dienst (62% mee eens).

Verwijs: "Het werken met en besparen door het inrichten van een flexschil is nog lang niet overal gewoontegoed. Wat we wel zien in bijvoorbeeld een zomerperiode, zien we niet terug in de rest van het jaar, terwijl de situaties en de zorgvraag dan niet significant anders zijn." Ruim 60% geeft aan niet op grote schaal gebruik te maken van flexkrachten, terwijl als dat wel gebeurt, 70% van de respondenten wel tevreden is over de kwaliteit van ingehuurde flexkrachten. Werkdruk moet steviger op de agenda, aldus Verwijs die verder pleit voor een meer flexibele inrichting van zorgteams en zorgplanningen. "Wachten op het terugdraaien van de bezuinigingen en wetgeving is immers geen optie."


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats