Ouderen blij met vuurwerkvrije zones


82% van de ouderen is voorstander van vuurwerkvrije zones, met name rondom verpleeg- en verzorghuizen. 23% van hen ziet het liefst dat vuurwerk helemaal verboden wordt. Deze cijfers komen uit onderzoek van seniorenorganisatie Unie KBO onder 750 ouderen in Nederland.

De Nederlandse senioren zijn geen grote liefhebbers van vuurwerk: 99% steekt het zelf dan ook niet af. In het verleden was dat anders, toen stak 54 procent van de mannen en 17 procent van de vrouwen weleens vuurwerk af. De senioren zijn door schade en schande wijs geworden: 7 procent heeft in het verleden weleens vuurwerkletsel opgelopen en nog eens 14 procent heeft schade opgelopen aan kleding, auto, huis of andere bezittingen. Verder is er naar 28 procent weleens vuurwerk gegooid. Met als gevolg dat 46 procent van de senioren bang is voor vuurwerk.

Verbod
Hoewel de helft van de senioren van mening is dat vuurwerk onderdeel is van de Nederlandse cultuur ziet 23% van de senioren het liefst dat vuurwerk helemaal verboden wordt.
Volgens directeur Unie KBO, Manon Vanderkaa, is een volledig verbod op vuurwerk op basis van het onderzoek niet aan de orde. 'Maar je ziet dus wel dat steeds meer gemeentes vuurwerkvrije zones aangeven. Dat sluit aan bij de wensen van veel ouderen'. Uit het onderzoek blijkt dat 82% van de ouderen voorstander is van vuurwerkvrije zones, met name rondom verpleeg- en verzorghuizen.

Maatregelen
Uit het onderzoek blijkt ook dat ouderen die bang zijn voor vuurwerk allerlei maatregelen nemen. Vanderkaa: 'Zij gaan niet of nauwelijks naar buiten, plakken de brievenbus dicht, dekken de auto af en verplaatsen de vuilnisbak naar binnen. Allemaal handelingen waar je niet op zit te wachten maar waar men zich toe gedwongen voelt. Wijs in plaats van vuurwerkvrije zones gebieden aan waar mensen vuurwerk mogen afsteken. Dat geeft nog meer bewegingsvrijheid en zal de angst doen afnemen!'

Handhaving
Veel vuurwerk wordt nog afgestoken buiten de toegestane tijden, zo blijkt uit het onderzoek. Dat gebeurt bij ruim 93% van de senioren vóór 18.00 uur op oudejaarsavond en bij bijna 74% na 2.00 uur op nieuwjaarsdag. Vanderkaa: 'Die tijden zijn juist ingevoerd om de overlast te beperken. Maatregelen zoals deze en vuurwerkvrije zones hebben alleen effect als ze ook nageleefd worden. Dat betekent dat ook handhaving nodig is. Daar mankeert het nogal eens aan!'


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats