Vetrijk dieet kan veranderingen in de hersenen veroorzaken die tot angst en depressie leiden


Uit een nieuw onderzoek bij muizen blijkt dat een hoger gewicht en bloedsuikergehalte vanwege het consumeren van een vetrijk dieet, symptomen van angst en depressie kan veroorzaken, naast meetbare veranderingen in het brein.

Ook werden de gunstige effecten van een antidepressivum afgezwakt bij muizen die een vetrijk dieet kregen. “Als een depressie wordt behandeld, is er meestal geen voorspellende factor die weerstand tegen de behandeling aangeeft”, aldus Dr. Bruno Guiard, hoofdauteur van het onderzoek van het British Journal of Pharmacology.

“Dus als we stofwisselingsstoornissen beschouwen als een mogelijke aanwijzing van behandelweerstand, zou dit psychiaters moeten aanmoedigen om een behandeling op maat te bieden, met antidepressiva die de stofwisseling niet verder destabiliseren.”

Aan de andere kant bleek dat als de muizen helemaal van het vetrijke dieet werden afgehaald, de stofwisselingsproblemen weer verdwenen en angstsymptomen verminderden. “Deze bevinding versterkt het idee dat het normaliseren van stofwisselingsparameters een verbeterde kans kan bieden op een vermindering van ziekteverschijnselen, vooral bij depressieve mensen met diabetes 2”, aldus Dr. Guiard.

Met deze resultaten is de toon gezet voor verder onderzoek naar potentiële mechanismes die stofwisselingsaandoeninen en psychiatrische stoornissen aan elkaar kunnen koppelen.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats