WikiLeaks lekt hoofdstuk over intellectuele eigendomsrechten van TIPP


Het hoofdstuk over intellectuele eigendomsrechten van het TPP-verdrag - Trans-Pacific Partnership - geeft aangesloten landen meer macht om publicatie van pijnlijke informatie tegen te gaan en het legt nieuwe restricties op aan generieke medicijnen.

De klokkenluiderwebsite WikiLeaks heeft het hoofdstuk van TPP - het handelsverdrag waarover in het geheim is onderhandeld en dat afgelopen maandag door 12 landen werd ondertekend – over intellectueel eigendom gepubliceerd. Het hoofdstuk geeft aangesloten landen meer macht om publicatie van onwelgevallige informatie te voorkomen en het legt nieuwe restricties op aan generieke medicijnen, aldus verslagen van 5 oktober over het gelekte document.

“Het hoofdstuk over intellectueel eigendom van TPP is misschien wel het meest controversiële hoofdstuk, vanwege de omvangrijke effecten die het kan hebben op internetdiensten, medicijnen, uitgevers, burgerrechten en biologische patenten”, zegt WikiLeaks in een persverklaring.

WikiLeaks citeert Peter Maybarduk, directeur van Public Citizens’ Global Access to Medicines, die gezegd zou hebben: “Als TPP wordt geratificeerd, zouden mensen in de landen rond de Grote Oceaan moeten leven volgens de regels uit deze gelekte tekst….De nieuwe monopolierechten voor grote farmaceutische bedrijven zouden de toegang tot medicijnen in de TPP-landen in gevaar kunnen brengen.”
Critici van de TPP, waaronder Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz, zeggen dat het handelsverdrag de belangen van ondernemingen begunstigt, ten koste van gewone burgers.

In een artikel dat op 2 oktober in de Malaysian Insider verscheen, zegt Stiglitz dat Maleisië nettoverliezer zou worden als het land het TPP-verdrag ondertekent. Hij voegt eraan toe dat in het verdrag “de bescherming van intellectuele eigendomsrechten zodanig wordt beschreven, dat eigenaren daarvan profijt zouden hebben, ten koste van alle anderen.”

“Big Pharma” zou hiervan profiteren, want het “uiteindelijke hoofdstuk zal van alle landen eisen dat ze zich zullen houden aan elke regel over farmaceutische patenten in het TPP-verdrag, ongeacht de rijkdom (of het gebrek daaraan), of het ontwikkelingsniveau, van afzonderlijke landen”, aldus de groep voor regeringstransparantie Public Citizen, die de gelekte documenten heeft geanalyseerd.

“Als dit wordt aangenomen, zullen de regels ervoor zorgen dat concurrentie op het gebied van generieke en biologisch vergelijkbare medicijnen wordt vertraagd, wat de medicijnen - waarvan mensen afhankelijk zijn om te kunnen leven - langere tijd duurder zal maken. Als gevolg daarvan zullen deze medicijnen voor hen onbereikbaar zijn.”

De 12 aangesloten landen van dit vrijhandelsverdrag zijn Vietnam, Peru, Mexico, Maleisië, Japan, Canada, Australië, de VS, Singapore, Nieuw Zeeland, Chili en Brunei. Samen vertegenwoordigen zij meer dan 40% van de wereldeconomie.

Met speciale dank aan http://www.themalaysianinsider.com voor toestemming voor overname.


 

 

 

 

 

 

Bezoek ook eens onze natuurwebwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Gratis nieuwsbrief
+ ebook

 

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 


Advies nodig ?

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

 


 

 

 

 


View My Stats