EU Parlement stiekem akkoord met voortgang van TTIP


Brussel – Hoogzomer en midden in de vakantie van de Tweede Kamer en andere nationale parlementen stemt het Europese parlement in met de voortgang van de TTIP-onderhandelingen. Daarnaast accepteren zij ISDS met een vage formulering.

Het Europees parlement stemde vóór het handhaven van een vorm van speciale geschillenbeslechting voor bedrijven in het TTIP, beter bekend als ISDS. Dit is een geheime rechtbank die geschillen tussen multinationals en deelnemende landen aan het handelsverdrag definitief regelt.

De Nederlandse sociaaldemocraten, onder aanvoering van Agnes Jongerius, stemden tegen dit compromis. In het compromis ontbreken zowel de termen ISDS als de naam van het handelsverdrag zelf: TTIP. Op deze manier kunnen de politici later nog alle kanten op. De VS zijn mordicus voor ISDS, zonder zouden zij een handelsverdrag niet zien zitten.

De stemming is niet bindend, maar moet gezien worden als een signaal naar de Europese Commissie over de positie van het Parlement.

Nadat de Europese Commissie de TTIP-onderhandelingen heeft afgesloten zal het verdrag door het Parlement nog moeten worden goedgekeurd.

Meer dan 2,5 miljoen mensen hadden een petitie ondertekend die oproept om de TTIP te stoppen.

Deze stiekeme gang van zaken is kenmerkend voor de manier waarop dit handelsverdrag tussen de EU en de VS, waarover al een aantal jaar onderhandeld wordt tussen met name multinationals en vertegenwoordigers van de Europese Commissie en de VS.

Met mondjesmaat komen details over de onderhandelingen naar buiten. Meestal gebeurt dit dankzij de inspanningen van WIKILeaks.

Meer info TTIP o.a:
TTIP en TiSA middelen om landen arm en hongerig te maken
Hoe geheime ISDS tribunalen de burger aan de kant zetten

Rob Vellekoop, 9 juli 2015
http://delangemars.nl


Meer videos hier


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats