Verband tussen intensieve landbouw en runder TBC


Nieuw onderzoek besluit dat intensieve landbouwmethoden een hoger risico inhouden op rundertuberculose.

Universiteit van Exeter.

Volgens nieuw onderzoek is er een verband tussen intensieve landbouwpraktijken met grotere veestapels, het kweken van grote partijen maïs, minder hagen en het gebruik van kuilvoer en een hoger risico op rundertuberculose.

Een studie van de Universiteit van Exeter, gefinancierd door BBSRC en gepubliceerd in het Royal Society tijdschrift ‘Biological Letters’, analyseerde gegevens van 503 bedrijven met TBC naast 808 controle boerderijen die in gebieden lagen met een hoog risico op TBC.

Dr Fiona Mathews, Associate Professor in Mammalian Biology, die de studie leidde, zei: "TBC is absoluut verwoestend voor een veestapel, en het is essentieel dat werkbare oplossingen worden gevonden in de zwaarst getroffen gebieden waar bedrijven herhaaldelijk geconfronteerd worden met de ziekte. Als een lagere productie intensiteit een betere gezondheid van de dieren inhoudt, dan biedt dit een duurzame strategie op lange termijn in gebieden met hoog risico. "

De laatste decennia hebben we radicale veranderingen in de landbouwmethoden gezien. De helft van de Britse melkveehouders zijn ermee gestopt sinds 2002. Degenen die bleven hebben grotere kuddes en een hogere productiviteit: de gemiddelde veestapel is gestegen van 75 dieren in 1996 tot 133 in 2014 (een stijging van 77%), en het jaarlijkse rendement steeg van 5,775 per koe in 1995 tot 7,535l per koe in 2013 (een stijging van 27%).

Het team vond dat de boerderijen met kuddes van 150 of meer dieren 50% meer kans hadden op een runder TBC uitbraak dan die met kuddes van 50 of minder dieren. Patronen van de plantaardige productie en het voeden waren ook belangrijk; het risico neemt toe met de praktijken voor een hogere productiviteit. Voor elke 10 hectare maïs - een favorieetvoedsel van de dassen die een rol spelen bij het overbrengen van de ziekte - verhoogt het risico met 20%. Het voeren van kuilvoer toonde een verdubbeling van het risico op zowel zuivel- als vleesvee. Landschapselementen zoals loofbossen, moerassen en heggen waren ook belangrijk. Bijvoorbeeld vertoonden bedrijven met 50km van de perceelsgrenzen, elke extra 1km een haag, een vermindering van 37% van het risico. Dit is waarschijnlijk omdat er minder besmetting van grasland door dasfaeces en urine is in de dergelijke biotopen. Moerassen werd geassocieerd met een verhoogd risico, eventueel als een neveneffect van infectie met leverbotziekte - een ziekte verbonden met natte omgevingen en die interfereert met de diagnose TBC bij runderen.

Dr. Mathews zei: "Om TBC te verslaan moeten we ervoor zorgen dat onze aanpak robuust is en evidence-based. Dit is het eerste grootschalig onderzoek naar de invloed van het biotoop en de landbouwpraktijken op TBC. Alle effecten zijn additief, zodat het veranderen van een aantal verbonden aspecten reeds een groot verschil zou kunnen maken. Boeren zijn al op de hoogte dat de bioveiligheid op het erf kan helpen het risico van TBC bij runderen te beperken. We hebben aangetoond dat beter milieubeheer ook belangrijk is. Door het vinden van meer van deze verbanden hopen we te kunnen helpen bij het uitroeien van deze verschrikkelijke ziekte. "

Het verslag van de studie 'Environmental Risk Factors Association with Bovine tuberculosis in Cattle high Risk Areas’ werd gepubliceerd in ‘Biological Letters’.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats