Behulpzaamheid tempert de gevolgen van alledaagse stress


Het bieden van hulp aan vrienden, kennissen, en zelfs vreemden verzacht de impact van dagelijkse stressfactoren op onze emoties en geestelijke gezondheid, volgens nieuw onderzoek gepubliceerd in Clinical Psychological Science, een uitgave van de Association for Psychological Science.

“Ons onderzoek laat zien dat als we anderen helpen we ook onszelf kunnen helpen,” legt Emily Ansell uit van de Yale University School of Medicine, auteur van de studie. “Stressvolle dagen zorgen voor een slechte stemming en geestelijke gezondheid, maar onze uitkomsten laten zien dat als we kleine dingen voor anderen doen, zoals bijv. een deur open houden, we ons minder slecht voelen op stressvolle dagen.”

Als we ons gestrest voelen doen we vaak een beroep op anderen voor sociale steun, maar deze nieuwe resultaten doen vermoeden dat proactief dingen doen voor anderen een effectieve strategie kan zijn voor het omgaan met alledaagse zorgen en spanningen.

“De feestdagen kunnen stressvol zijn, dus denk deze maand eens aan bijv. het wijzen van de weg, iemand vragen of hulp nodig is, of de lift openhouden,” voegt Ansell toe. “Het zou kunnen zijn dat je je uiteindelijk een klein stukje beter voelt.”

Laboratoriumproeven hebben laten zien dat het bieden van steun kan helpen met de omgang met stress waardoor het ervaren van positieve emoties verbetert. Om te onderzoeken of dit op waarheid berust in de context van het dagelijkse functioneren in de realiteit, stelden Ansell en co-auteurs Elizabeth B. Raposa (UCLA en Yale University School of Medicine) en Holly B. Laws (Yale University School of Medicine) een onderzoek samen waarin de deelnemers hun smartphone gebruikten om hun alledaagse belevingen en indrukken door te geven.

Aan deze 14-daagse studie deden totaal 77 volwassenen mee in de leeftijd 18-44. Mensen met beperkende afhankelijkheid, vastgestelde psychische ziekten of cognitieve stoornissen werden uitgesloten van dit onderzoek.

De deelnemers kregen elke avond een automatisch berichtje op hun telefoon als herinnering om hun dagelijkse evaluatie in te vullen. Er werd gevraagd om elke stressvolle ervaring van die dag door te geven (bijv. intermenselijk, werk/opleiding, huiselijk, financieel, gezondheid/ongeval) waarvan het totaal van de gebeurtenissen de gemeten dagelijkse stress aangaf. Er werd ook gevraagd of ze die dag op enige wijze behulpzaam waren geweest (bijv. een deur openhielden, geholpen met huiswerk, iemand gevraagd of hulp nodig was).

De deelnemers beantwoordden ook 10 vragen op een verkorte vorm van de Positieve en Negatieve Effecten Schaal, een goed gevalideerde meting van ervaren emoties, en er werd gevraagd hun mentale gezondheid van die dag te beoordelen met behulp van een schuif op de schaal van 0 (slecht) tot 100 (uitstekend).

De resultaten wezen erop dat hulp aan anderen stimulerend werkte voor het dagelijks welzijn van de deelnemers. Meer behulpzaamheid werd geassocieerd met meer dagelijkse positieve emoties en een verbetering van de algemene mentale gezondheid.

En het behulpzame gedrag van de deelnemers had ook invloed op hun omgang met stress. Mensen die minder dan normale behulpzaamheid rapporteerden, meldden ook minder positieve gevoelens en meer negatieve gevoelens in relatie tot veel dagelijkse stress. Aan de andere kant, degenen die meer dan normale behulpzaamheid rapporteerden, ondervonden geen vermindering van positieve emoties of mentale gezondheid, en minder negatieve gevoelens ten opzichte van veel dagelijkse stress. In andere woorden: behulpzaamheid lijkt de negatieve effecten van stress op ons welzijn te verzachten.

“Het was verrassend hoe sterk en eensluidend het effect was op de dagelijkse gebeurtenissen,” zegt Ansell. “Bijvoorbeeld, als een deelnemer zich inzette voor meer pro-sociaal gedrag op stressvolle dagen, was er feitelijk geen impact van stress op dagelijkse positieve emoties of mentale gezondheid. En er was slechts een lichte verhoging van negatieve emoties door stress als de deelnemer meer pro-sociaal gedrag vertoonde.”

De onderzoekers merken op dat aanvullend onderzoek nodig zal zijn om te bepalen of de uitkomsten stand houden bij verschillende etnische en culturele bevolkingsgroepen.

Met name het bepalen of actieve aansporing van mensen om meer behulpzaamheid te tonen om hun stemming en mentale gezondheid verder te verbeteren is belangrijk om verder te onderzoeken, zeggen de onderzoekers.

“Dit zou duidelijkheid kunnen geven of het voorschrijven van pro-sociaal gedrag ingezet kan worden als potentiele interventie voor de behandeling van stress, vooral bij mensen die depressieve gevoelens of veel acute stress ervaren,” concludeert Ansell.

Vertaling: Ellen Lam


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats