Gebrek aan slaap van invloed op de gezondheid op lange termijn


Nieuw onderzoek aan de Universiteit van Kopenhagen heeft gevonden dat een goede nachtrust belangrijk is voor onze toekomstige gezondheid, mede vanwege de manier waarop die invloed heeft op onze leefstijlfactoren. Eerdere studies gebaseerd op steekproeven hebben niet genoeg informatie opgeleverd over de timing van veranderingen in slaap- en leefgewoonten om oorzaak en gevolg te ontwarren van deze zeer hechte band.

"Deze studie toont aan dat de slaap invloed heeft op ons vermogen om een gezonde levensstijl te handhaven, en wanneer de slaap verslechtert, we meer kans hebben om ongezonde levensstijl veranderingen in te voeren“, zegt Postdoc Alice Jessie Clark van het ministerie van Volksgezondheid, Universiteit van Kopenhagen. Het onderzoek is gepubliceerd in het International Journal of Epidemiology.

Ongezonde levensstijl veranderingen.

De onderzoekers vonden dat het behoud van een goede nachtrust het makkelijker maakt om een gezonde levensstijl te handhaven. Bijvoorbeeld vonden zij dat rokers die een slaappatroon hadden met een normale slaapduur en ongestoorde nachten minder zin kregen in roken en meer kans hadden om te stoppen met roken in vergelijking met degenen met slaapproblemen.

In totaal werden vergelijkbare patronen ook waargenomen in betrekking tot andere ongunstige veranderingen in levensstijl, met een begin van een gestoorde slaap was er een hoger risico op alcoholgebruik (onder niet-risico consumenten), op fysiek inactief (onder de initieel fysieke actieven), en op overgewicht of obesitas.

Internationale samenwerking.

Het onderzoek is uitgevoerd door een internationaal team van gevestigde slaaponderzoekers en epidemiologen uit Denemarken en Finland, gebaseerd op meer dan 35.000 volwassen Finnen die hebben deelgenomen aan ten minste drie opeenvolgende sessies van deze grote longitudinale cohort studie.

Voor de studie pasten de onderzoekers strenge criteria toe voor de in aanmerking komende deelnemers gebaseerd op informatie van drie opeenvolgende sessies van de cohort studie. Dit stelde een tijdelijke scheiding mogelijk tussen het begin van verminderde slaap en latere wijzigingen in de levensstijl onder de deelnemers met een stabiele levensstijl voordat zij verslechteringen in slaap ervaarden.

Bij wijze van voorbeeld; teneinde het effect van de aanvang van verstoorde slaap te bepalen met het risico om fysiek inactief te worden volgden de onderzoekers de groep fysiek actief ongestoorde personen gedurende vier jaar (van de eerste naar de tweede sessie) en om de aanvang van verstoorde slaap te bepalen (onder degenen die nog steeds fysiek actief waren bij de tweede sessie). Ze volgden nog vier jaar de actieve deelnemers, waarvan sommige nu leden aan verstoorde slaappatronen (tot de derde sessie) om te beoordelen of het risico om fysiek inactief te worden verschilde tussen hardnekkige normale slapers en degenen die een toename van de slaapstoornissen ervaarden.

"Een betere kennis van het belang van de slaap, niet alleen voor de biologische restitutie, maar ook voor het maken van gezonde levensstijl beslissingen, kan mensen helpen weloverwogen beslissingen te nemen over hun nachtrust - e-mails afwerken, surfen op sociale media of het naar bed gaan en zorgen voor een goede nachtrust ", besluit Clark.

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats