Flexibel werkschema verbetert gezondheid en slaap


Door werknemers meer controle te geven over hun werkschema kan slaapgebrek verminderen, volgens gezondheidsonderzoekers.

"Door onvoldoende slaap zijn we niet aandachtig of alert genoeg, we verwerken informatie langzamer, missen of intepreteren sociale en emotionele signalen verkeerd en besluitvorming is onvoldoende," zegt Orfeu M. Buxton, hoogleraar Biobehavioral Health, Penn State. "Bijvoorbeeld, we kunnen risico's verkeerd inschatten door negatieve gevolgen te onderschatten en mogelijke voordelen te overschatten."

Zo'n 30 procent van Amerikaanse volwassenen rapporteerden dat ze niet regelmatig voldoende slaap krijgen, volgens een onderzoek uit 2012 van Centers for Disease Control. Slaapgebrek wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op auto ongelukken, chronische ziekten en vroegtijdig overlijden. Verbetering van voldoende slaap binnen de bevolking is het doel van Healthy People 2020, een overheidsinitiatief dat nationale doelstellingen uitzet en de vorderingen van de volksgezondheid bijhoudt.

Buxton en collega's onderzochten of een interventie werkplek, geconstrueerd om ondersteunend familietoezicht te verhogen en werknemers meer zeggenschap over hun werktijden te geven, de slaaphoeveelheid en -kwaliteit verbeterde. Ze doen vandaag (21 januari) melding van de resultaten in een online geplaatst artikel in de uitgave van Sleep Health.

De onderzoekers volgden 474 werknemers als onderdeel van een Werk, Familie en Gezondheid Netwerk studie dat plaatsvond bij een informatietechnologie bedrijf, waarbij ongeveer de helft dienst deed als controlegroep en de andere helft deelnam aan de interventiestudie. Zowel de werknemers als hun werkgevers namen deel.

De interventie was ontwikkeld om conflicten tussen werk en privé te verminderen, en focuste op twee belangrijke culturele veranderingen: werknemers toe te staan om te besluiten wanneer en waar ze werkten, en werkgevers te trainen om werknemers te ondersteunen in hun privé omstandigheden. Degenen die ingedeeld waren bij de interventie werden aangemoedigd om volkomen flexibel te zijn over wanneer en waar ze zouden werken - op kantoor, thuis of ergens anders - terwijl nog steeds hetzelfde aantal uren werd gewerkt als de controlegroep. Alle deelnemers droegen een slaapmonitor-horloge dat bewegingen registreert om de slaapperiodes te monitoren.

Gedurende het onderzoek werden drie keer gespreks- en datagegevens verzameld. De basis werd vóór de interventie vastgesteld, met de eerste serie datagegevens. Zes maanden na de start van het programma observeerden de onderzoekers werkgerelateerde variabelen, die zij met de interventie hoopten te veranderen. Een jaar na de interventie deden Buxton en collega's een follow up om de uitkomsten te bestuderen, inclusief de veranderingen in de hoeveelheid en kwaliteit van de slaap van de werknemers.

"We lieten zien dat een interventie, gefocused op cultuurverandering van de werkplek, een verbetering teweeg kan brengen in de hoeveelheid slaap van werknemers, evenals hun beeld dat hun slaap meer toereikend was," zei Buxton.

Na 12 maanden concludeerden de onderzoekers dat de werknemers, die deelnamen aan de interventie, een gemiddelde van 8 minuten meer slaap per nacht ondervonden, wat bijna een uur per week meer is, dan de controlegroep. Het beeld van hun slaaptoereikendheid verbeterde eveneens bij de interventiedeelnemers.

"Werk kan een roeping zijn en inspirerend, zo ook de salarisstrook, maar werk mag niet schadelijk zijn voor de gezondheid," zegt Buxton. "Het is mogelijk om bepaalde ongezonde gevolgen van werk te verzachten, door werk-privé conflicten te verminderen en de slaap te verbeteren."
De onderzoekers zijn van plan om deze studielijn te continueren en verbinden toekomstige werkplek interventies met gepersonaliseerde interventies om mensen te helpen met het verbeteren van hun slaap.

http://live.psu.edu/

Vertaling: Ellen Lam



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats