Leefbewust shop


Advies nodig ?
0346-330038 (ma/vr)
Of email ons


 
Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Alle thema's > A-Z
Word nu lid
Contact

 

 

 

 

 

Rundvlees- versus bonenmaaltijden: beide geven een soortgelijk gevoel van voldaanheid


Institute of Food Technologists (Instituut voor Voedingstechnologen)

Tegenwoordig zijn vegetariërs niet de enige groep van consumenten die zoeken naar vleesvrije voedingsmiddelen die toch een voldaan gevoel geven. Allerlei soorten consumenten zijn op zoek naar manieren van gewichtsbeheersing of -handhaving met plantaardige maaltijdvervangers, met ingrediënten zoals eiwitisolaten, volwaardige peulvruchten, volkorengranen en groentes.

Een nieuw onderzoek in het Journal of food Science, gepubliceerd door het Institute of Food Technologists (IFT; Instituut voor Voedingstechnologen) toont aan dat een maaltijd gebaseerd op bonen een gelijksoortig gevoel van voldaanheid oplevert als een maaltijd gebaseerd op rundvlees.

Onderzoekers van de Universiteit van Minnesota lieten 28 deelnemers (14 mannen en 14 vrouwen) twee testlunches eten waarin een ‘gehaktbrood’ zat, dat óf met rundvlees óf met bonen was gemaakt. De vleesvariant leverde 26 gram eiwit en drie gram vezels, terwijl de bonenvariant 17 gram eiwit en 12 gram vezels verschafte. Beide maaltijden waren gelijk in gewicht, hoeveelheid calorieën en totaal vetgehalte. Bij geen van de deelnemers werd - tot drie uur na het eten ervan - een verschil gemeten in de mate van eetlust tussen de vlees- en bonenvariant. Bovendien aten de deelnemers ook bij de volgende maaltijd allemaal dezelfde hoeveelheid calorieën.

Eiwit wordt beschouwd als de beste voedingsstof om een gevoel van volheid teweeg te brengen, met vezels als goede tweede. Terwijl de eiwitinname hormonen vrijmaakt die de eetlust onderdrukken, zijn de gunstige effecten van vezels op de eetlust en voeding onder andere een langzamer spijsverteringsproces en een betere beheersing van het bloedsuikergehalte, wat zorgt voor een langduriger gevoel van voldaanheid. De bevindingen uit dit rapport ondersteunen het idee dat plantaardige eiwitten met een hoog vezelgehalte op dezelfde manier kunnen bijdragen aan eetlustregulering als dierlijke eiwitten.

Vertaling: Astrid Zwart


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats