Bloed van kleine kinderen 'onthoudt' prenatale blootstelling aan roken


Moleculaire bewijs dat de moeder rookte tijdens de zwangerschap is na 5 jaar nog steeds waarneembaar.

Johns Hopkins University BLOOMBERG School of Public Health.

Uit onderzoek aan de 'Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health' blijkt dat bloed genomen van kinderen tot de leeftijd van vijf jaar nog altijd moleculair bewijs bevat dat hun moeder rookte tijdens de zwangerschap.

De bevindingen, online gepubliceerd in het tijdschrift 'Environmental Research', geven sterke aanwijzingen dat omgevingsinvloeden op de baarmoeder zich in het lichaam kunnen handhaven en mogelijk invloed hebben op de gezondheid jaren na de geboorte. Ze suggereren ook dat bij verder onderzoek het mogelijk zou kunnen zijn om de blootstelling aan andere potentieel giftige stoffen tijdens de zwangerschap te detecteren die minder evident zijn zoals chemicaliën in plastics, onopgemerkte infecties of verontreinigingen in het drinkwater.

Uiteindelijk bestaat de mogelijkheid om een verband te vinden met chronische ziekten zoals autisme, zwaarlijvigheid of hart- en vaatziekten en zo beter te begrijpen hoe die ziekten ontwikkelen en eventueel kunnen voorkomen worden.

“Bij bloedmonsters zou men in staat zijn om onderzoeksvragen te stellen waar men voordien nooit aan dacht,” zeggen studieleider M. Daniele Fallin, PhD, de Sylvia en Harold Halpert professor en voorzitter van de afdeling van de 'Bloomberg School of Mental Health'. "Roken is één ding. Maar als blijkt dat dit ook mogelijk is voor andere risico's, kan dit een paradigmaverschuiving betekenen.

"We weten al lang dat het lichaam een accumulator is van vroegere blootstellingen. Bewijs van de blootstelling aan lood leeft voort in onze botten, bijvoorbeeld, maar we wisten niet dat er iets zo eenvoudig was als een bloedstaal als bewijs van prenatale blootstelling. Dat maakt het zo aantrekkelijk. "

Voor deze nieuwe studie analyseerden Fallin en haar collega's epigenetica, moleculen die geen deel uitmaken van de DNA-sequentie maar er bovenop zitten en tepalen welke genen in- en uitgeschakeld worden in het lichaam. Twee jaar geleden onderzocht een groep wetenschappers navelstrengbloed van pasgeborenen en vond dat de hoeveelheid van een epigenetische marker, bekend als DNA methylatie op 26 plaatsen op het genoom, werd gecorreleerd met het al of niet roken van de moeder tijdens de zwangerschap.

Voor dit onderzoek gingen Fallin en haar collega een stap verder. Ze testten het bloed van 531 kleuters uit zes verschillende locaties in de Verenigde Staten en vroegen de moeders of ze al of niet gerookt hadden tijdens de zwangerschap. Ze analyseerden opnieuw de methylatie patronen op dezelfde 26 locaties in het genoom en vonden dat 81 procent van de testen het prenatale rookgedrag konden bepalen. Het was niet eerder bekend of dit epigenetisch beeld nog aanwezig zou zijn vijf jaar later, maar het bloed bevatte nog altijd dit moleculair geheugen.

Het is mogelijk, zeggen de onderzoekers, dat het beeld ook is gerelateerd aan blootstelling aan tweedehands rook na de geboorte.

Fallin hoopt dat dit onderzoek een breder bereik heeft. Het is relatief eenvoudig om te bepalen of iemand in de baarmoeder is blootgesteld aan sigarettenrook. Je vraagt gewoon de moeder of zij rookte terwijl ze zwanger was. Maar blootstelling aan andere giftige stoffen is moeilijker te detecteren. Meestal kan de moeder niet weten of ze werd blootgesteld.

"Als epigenetische handtekeningen kunnen worden gevonden voor andere milieu-risico's, kunnen deze aanwijzen hoe bepaalde prenatale blootstelling invloed kan hebben op de gezondheid en mogelijk tientallen jaren van leven," zegt co-auteur Christine Ladd-Acosta, PhD, assistent professor in de epidemiologie aan de Bloomberg School .

Fallin, die ook directeur is van het ‘Bloomberg School’s Wendy Klag Center for Autism & Developmental Disabilities”, zegt dat ze specifiek hoop te kunnen bepalen of blootstelling in de baarmoeder gerelateerd is aan de ontwikkeling van autisme. Ze zegt dat het nog onduidelijk is of deze epigenetische biomarkers een directe oorzaak zijn van chronische ziekten op latere leeftijd of wat ze nog meer kunnen aangeven.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats