Menthol en nicotine maken luchtwegen receptoren ongevoelig


WASHINGTON - Menthol in combinatie met nicotine maakt dat nicotinereceptoren in longen en luchtwegen, verantwoordelijk voor de nicotine irritatie, ongevoelig zijn, zeggen onderzoekers aan het Georgetown University Medical Center (GUMC).

Ze zeggen dat hun bevindingen, online gepubliceerd in Molecular Pharmacology, aantonen dat menthol niet alleen een aroma is maar een belangrijk farmacologisch effect heeft.

"In aanvulling op het ongevoelig maken van de receptoren in de longen en luchtwegen, lijkt menthol het herstel van de gevoeligheid bij een eerste kennismaking te vertragen of te voorkomen, waardoor de receptoren in een ongevoelig toestand komen”, zegt senior auteur Gerard Ahern, PhD, universitair hoofddocent farmacologie aan GUMC.

Ahern en zijn collega zeggen dat hun studie een beter begrip levert van hoe menthol de werking van de α3β4 receptor, één van de belangrijkste acetylcholinereceptoren uit het perifere zenuwstelsel, beïnvloedt. Deze receptoren komen voor in de gevoelszenuwen van de luchtwegen.

"Deze receptoren komen ook voor in de hersenen maar we weten niet welk effect menthol er op heeft en of zij meewerken aan de nicotine verslaving," zegt mede-auteur, Kenneth Kellar, PhD, professor in de farmacologie aan GUMC.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) overweegt beperkingen op te leggen op het gebruik van menthol sigaretten omdat zij heeft vastgesteld dat menthol in sigaretten wordt geassocieerd met verhoogde initiatie en verslaving bij tieners, verhoogde afhankelijkheid en verminderd succes in het stoppen met roken, vooral onder Afro-Amerikaanse menthol rokers. Maar de herziening door het FDA van het beschikbaar onderzoek en bewijsmateriaal met betrekking tot menthol sigaretten, uitgegeven in juli 2013 menthol, besluit: "Uit de beschikbare studies blijkt dat menthol in sigaretten het risico op ziekte niet verhoogd in vergelijking met niet-menthol rokers. '

Toch constateert men dat het gebruik van menthol sigaretten hoog is, met name onder Afro-Amerikaanse rokers, bij wie longkanker meer voorkomt dan bij andere rokers.

"Het probleem kan zijn dat menthol in aanwezigheid van nicotine de irritatie zodanig onderdrukt dat de roker dieper inhaleert waardoor de nicotine en de giftige rook dieper in de longen kunnen dringen", aldus Ahern. "Hoewel buiten het bestek van deze studie is het mogelijk dat dergelijk dieper inademen van menthol sigarettenrook de reeds aanzienlijke gezondheidsschade verhoogt.”

Vertaling: Andre Teirlinck



Je wilt reageren op dit bericht ?
 
Ik wil ook de Leefbewust nieuwsbrief ontvangen


 
Naam
Email



 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats