Roken in de buurt van uw peuter kan net zo schadelijk zijn als roken tijdens de zwangerschap


Onderzoekers publiceren de eerste echte studie over de zoektocht naar de effecten van het binnenshuis roken bij kinderen en latere gewichtstoename

Kinderen van wie de ouders rookten toen ze peuters waren, hebben waarschijnlijk een bredere taille en een hogere BMI tegen de tijd dat ze tien worden, onthullen onderzoekers aan de Universiteit van Montreal en de daaraan verbonden CHU Sainte Justine Research Centre. "We vermoeden dat de vastgestelde statistieken gekoppeld kunnen worden aan obesitas bij kinderen en de blootstelling aan het roken van de ouders en een onderschat effect is te wijten aan de schaamte van de ouders over de gerookte hoeveelheid.," verklaarde Professor Linda Pagani, die de studie leidde. "Door de leeftijd van tien jaar, hadden de kinderen die intermitterend of continu waren blootgesteld aan de rook waarschijnlijk tailles die tot drie vijfde van een inch breder waren dan van hun leeftijdgenoten. En hun BMI scores waren waarschijnlijk tussen 0,48 tot 0.81 punten hoger. Deze potentiële verwachting is bijna net zo groot als de invloed van roken tijdens de zwangerschap. " Wereldwijd, wordt 40% van de kinderen blootgesteld aan passief roken in hun eigen omgeving.

Deze studie is de eerste die specifiek gericht wordt op de gevolgen van het roken. Vergelijkbare studies zijn in het verleden gevoerd, maar er was geen rekening gehouden met andere factoren in de familie die het gewicht van het kind kunnen beïnvloeden, zoals de ouderlijke geestelijke gezondheid en de resulterende effecten hiervan op hun levensstijl. Pagani en haar team kwamen tot hun conclusies op basis van verzamelde gegevens via de Quebec Longitudinal Study van Child Development, een groot onderzoek bij kinderen geboren in de provincie waar ouders en leraren een ​​scala aan informatie aanvaarden over de ontwikkeling van het kind, welzijn, levensstijl , sociale omgeving en gedrag. Deze resultaten werden vastgesteld door het gedrag van 2.055 families en de resultaten van hun kinderen te vergelijken.

Terwijl de toename misschien niet groot lijkt, gebeurt het tijdens een kritische periode van de ontwikkeling van het kind bekend als de "adiposity rebound periode." De gewichtstoename kan dus ernstige langdurige effecten hebben. Pagani heeft verschillende verklaringen waarom er oorzakelijke verbanden geïdentificeerd kunnen worden. "

"Vroege blootstelling van kinderen aan ‘meeroken’ kan endocriene onevenwichtigheden beïnvloeden en wijziging van neurologische functioneren in deze kritieke periode in de ontwikkeling van de hypothalamus, waardoor schadelijke vitale systemen die belangrijk postnatale groei en ontwikkeling ondergaan tot midden de kindertijd, dat wil zeggen de periode die we hebben gezien in deze studie, "zei ze. "De mechanismen waarmee huishouden die roken hebben een zeer negatieve invloed op het immuunsysteem, neurologische en cardiovasculaire processen zijn veelvoudig en overeenkomstig. Bijvoorbeeld, jonge kinderen hebben per kilogram lichaamsgewicht behoefte aan frisse lucht die ongeveer 2-3 keer hoger is dan bij volwassenen vanwege hun onrijpe vitale systeem , hetgeen leidt tot schadelijke effecten bij gelijke niveaus van huishoudelijke rook blootstelling als volwassenen. In elk geval onze bevindingen benadrukken het belang van volksgezondheid initiatieven en ouderlijke sensibilisering ter reductie binnen blootstelling tijdens de kritieke vroege kinderjaren. "

Vertaling Shanti Onneweer


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats