Parabenen en hun bijproducten gevonden in dolfijnen en andere zeezoogdieren


AMERICAN CHEMICAL SOCIETY

De algemene conserveringsmiddelen in cosmetica en geneesmiddelen, bekend als parabenen,zitten in duizenden producten en - op lagere niveaus - in de overgrote meerderheid van de Amerikanen zelf.

Recente studies uiten hun bezorgdheid erover, dat die verbindingen ongewenste effecten op de gezondheid kunnen hebben. Nu doen wetenschappers voor de eerste verslag, dat de antimicrobiële middelen ook aangetroffen worden in de weefsels van zeezoogdieren, zoals dolfijnen, zeeotters en ijsberen.

Hun resultaten verschenen in het ACS tijdschrift =Environmental Science & Technology”.

Fabrikanten voegen al sinds 1950 parabenen toe aan sommige lotions, make-up, voedingsmiddelen en farmaceutische producten. Die voorkomen bacteriële groei en verlengen het leven van plankton. Onderzoek heeft echter aangetoond dat parabenen en hun bijproducten in dieren net zo kunnen fungeren als oestrogeen.

Hoewel de mogelijke effecten op de mens niet duidelijk zijn, volgt uit een analyse van de Centers for Disease Control and Prevention dat de meeste mensen die getest waren detecteerbare niveaus van parabenen in hun urine hadden.

En mensen zijn niet de enigen die aan parabenen blootgesteld worden. Nu producten die deze conserveermiddelen bevatten in de riolering terecht komen, kunnen ze vrijkomen in het milieu.

Kurunthachalam Kannan en collega's wilden weten of ook zeedieren parabenen ophoopten in hun lichaam. De onderzoekers analyseerden 121 weefselmonsters van acht soorten zeezoogdieren uit de kustwateren van Florida, Californië, Washington en Alaska. In vele monsters detecteerden zij methylparabenen. Een metaboliet van methylparaben, met de naam 4-hydroxybenzoëzuur (4-HB), werd in elk monster aangetroffen.

De niveaus van sporen van methylparabeen varieerden bij ijsberen van “enkele sporen” tot tienduizenden nanogram 4-HB per gram weefsel bij een aantal dolfijnen en zeeotters.

De metaboliet komt ook van nature voor in planten, maar de wetenschappers menen dat de positieve correlatie tussen methylparabeen en 4-HB in de monsters, suggereert dat deze afkomstig zijn uit synthetische bronnen. Zij voegen daaraan toe dat verder onderzoek nodig is om te bepalen wat de potentiële gezondheidsrisico's van deze stoffen voor de zeedieren zouden kunnen zijn.

Vertaling: Marica Tuinte


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats