Studie vindt medicatiefouten, bijwerkingen in 1 op de 2 operaties onderzocht


De eerste studie , om het aantal incidenten met medicatiefouten en bijwerkingen tijdens de peri-operatieve periode (onmiddellijk vóór, tijdens en direct na een chirurgische ingreep), te meten, constateerde dat bepaalde vergissingen en negatieve gebeurtenissen in elke tweede operatie plaatsvonden en in 5 procent van de geobserveerde narcose-registraties.

De studie bij meer dan 275 operaties in het Massachusettes General Hospital (MGH), die zal verschijnen in Anesthesiologie, het officiële medische tijdschrift van de American Society of Anesthesiologists, ontdekte ook dat een derde van de fouten leidde tot bijwerkingen of schade voor de patiënten.

Het rapport is online gepubliceerd in samenhang met een presentatie op de jaarlijkse bijeenkomst in San Diego ANESTHESIOLOGY® 2015.
"Wij ontdekten in iets meer dan 1 op de 20 perioperatieve medicatie verslagen een medicatiefout of een bijwerking", zegt Karen C. Nanji, MD, MPH, van de MGH Afdeling Anesthesie, Critical Care & Pain Medicine, hoofdauteur van het rapport.

"Gezien het feit dat Massachusetts General Hospital een nationale leider is in de patiëntveiligheid en reeds aanpassingen had doorgevoerd om de veiligheid in de operatiekamer te verbeteren, zijn perioperatieve medicatie fouten in veel andere ziekenhuizen waarschijnlijk minstens zo hoog.

Voor onze studie, was de literatuur over perioperatieve medicatie fouten minimaal en bestond grotendeels uit zelf-gerapporteerde gegevens waarin, zoals we weten, ware foutenpercentages ondervertegenwoordigt zijn.

Nu we een beter idee hebben van het werkelijke aantal en de oorzaken van de meest voorkomende fouten, kunnen we ons richten op het ontwikkelen van oplossingen voor die problemen. "
Nanji legt uit dat, terwijl medicatie-orders op intramurale afdelingen via een proces gaan waarin ze meerdere malen worden gecontroleerd door verschillende aanbieders (de aanvragende arts, de apotheker en de verpleegkundigen die medicatie toedienen), de snelheid waarmee de toestand van de patiënten in de operatiekamer kan veranderen tijdens chirurgische procedures, geen tijd biedt voor dat soort dubbele en driedubbele controles.

Hoewel operatiekamers op MGH en andere ziekenhuizen beschikken over elektronische documentatie en barcode etiketteringssystemen om fouten te verminderen, zijn de maatregelen die risicogebieden bij de overige patiëntenzorg verminderden, allemaal begonnen met een grondige analyse van de frequentie en de aard van de fouten die opgetreden waren.

Om een dergelijke analyse voor perioperatieve instellingen uit te voeren, vier speciaal opgeleide leden van het onderzoeksteam observeerden 225 anesthesie verstrekkers ( anesthesisten, verpleegkundige anesthesisten en interne artsen), tijdens 277 willekeurig gekozen operaties uitgevoerd aan de MGH van november 2013 tot juni 2014.

Vanaf het moment dat een anesthesie verstrekker verantwoordelijk was voor een patiënt in de preoperatieve periode tot het moment dat de patiënt in de uitslaapkamer of op de intensive care kwam, documenteerden de waarnemers iedere toediening van geneesmiddelen, met inbegrip van medicatiefouten (gedefinieerd als elke vorm van fout in het proces van bestellen tot toediening van een medicijn - of optreden van een bijwerking) en de schade of letsel van een patiënt met betrekking tot een geneesmiddel, al dan niet werd veroorzaakt door een fout.

Om de voor de waarnemers onduidelijke gebeurtenissen te vangen en om te bevestigen dat de gebeurtenissen die zij gemarkeerd hadden, echte fouten waren, beoordeelden de teamleden ook grafieken met gegevens uit het anesthesie informatie management systeem van het ziekenhuis m.b.t. alle patiënten van wie men de zorg had geobserveerd. Het studie team kwam wekelijks bijeen om de waarnemingen te bekijken, en om te bepalen of zij ware medicatiefouten of bijwerkingen waren en om gebeurtenissen te classificeren met betrekking tot de ernst en of ze al dan niet voorkomen had kunnen worden.

In het algemeen werd vastgesteld dat 124 van de 277 geobserveerde operaties tenminste één medicatiefout of bijwerking opleverde. Van de bijna 3.675 medicatie registraties bij de geobserveerde operaties, werden 193 voorvallen geregistreerd, waaronder 153 medicatiefouten en 91 bijwerkingen, hetzij door directe observatie of door grafiek beoordeling.

Bijna 80 procent van die gebeurtenissen waren te voorkomen geweest. Een derde van de geobserveerde medicatiefouten leidde tot bijwerkingen en de rest had de potentie om een bijwerking te veroorzaken.
Van de geregistreerde bijwerkingen, was 20 procent niet geassocieerd met een medicatiefout.

De meest frequent waargenomen fouten, waren fouten in de etikettering, onjuiste dosering, het verzuimen om de vitale functies van de patiënt te behandelen, en documentatiefouten. Van alle waargenomen bijwerkingen en medicatie fouten die zouden hebben kunnen leiden tot schade voor de patiënt - waarvan er vier werden ontdekt door operatiekamer personeel voordat die de patiënt kon schaden – was 30 procent aanzienlijk, 69 procent serieus en minder dan 2 procent levensbedreigend ; geen enkele was fataal.

Het totale medicatie foutpercentage van ongeveer 5 was hetzelfde onder anesthesisten, anesthesie verpleegkundigen en intern personeel. Medicatiefouten en bijwerkingen kwamen meer voor bij langere procedures, vooral die langer dan zes uur duurden en met 13 of meer medicijnen toedieningen.

"Terwijl de frequentie van fouten en bijwerkingen veel hoger is dan eerder werd gemeld in perioperatieve instellingen, is het eigenlijk in lijn met de waarden van klinische afdelingen en poliklinieken, waar fouten al vele jaren systematisch worden gemeten", zegt Nanji .

"We hebben zeker ruimte voor verbetering bij het voorkomen van perioperatieve medicatiefouten, en omdat we nu weten waarom de verschillende soorten fouten worden gemaakt en hun frequenties kennen, kunnen we beginnen met gerichte strategieën om die fouten te voorkomen.

Wij hebben al een elektronisch anesthesie management en documentatie systeem voor medicijnen, voor patiënt-vitale functies en andere gebeurtenissen in de operatiekamer; en onze volgende stap zal zijn om een meer uitgebreide ondersteuning bij de besluitvorming te ontwikkelen teneinde de frequentie van fouten in de perioperatieve periode verder terug te dringen, en ik vermoed dat MGH één de eerste centra zal zijn die in gebruik neemt. "

"Deze studie is vooral waardevol omdat het op een gedetailleerde manier keek naar medicatiefouten in de operatiekamer , waar veel van de veiligheidsmaatregelen die in andere instellingen worden gebruikt, nog niet zijn overgenomen , en getrainde waarnemers gebruikte om deze fouten te documenteren , " voegde studie redactuer David Bates , MD , MSc , van het Department of Medicine in het Brigham en Women's Hospital toe.

"De operatiekamer is een moeilijke omgeving om te evalueren , maar we gebruikten waarnemers die bekend waren met verdovingsmiddelen om de waarnemingen te doen."

Vertaald door M. Tuinte


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats