Beter ontbijt, betere cijfers


Onderzoek aan de Universiteit van Iowa laat zien, dat gratis schoolontbijt zorgt voor hogere prestaties op scholen met meer leerlingen uit gezinnen met lage inkomens.

Een nieuw onderzoek aan de Universiteit van Iowa versterkt het verband tussen goede voeding en goede schoolcijfers, met als uitkomst dat gratis ontbijt op school leerlingen uit gezinnen met lage inkomens helpt om betere schoolprestaties te krijgen.
De studie laat zien dat leerlingen die een school bezoeken die deelneemt in het Schoolontbijt Programma (SBP) van het Ministerie van Landbouw, betere schoolresultaten behalen voor rekenen, natuurkunde en lezen dan leerlingen op scholen die niet deelnemen aan het programma.

“Deze resultaten duiden erop, dat aanhoudende deelname aan het relatief meer voedzame ontbijt, dat aangeboden wordt via het gesubsidieerde ontbijtprogramma gedurende de basisschooljaren, belangrijke winst kan opleveren voor de schoolresultaten,” zegt onderzoeker David Frisvold, wetenschappelijk medewerker Economie aan het Tippie College of Business.

De rijksoverheid begon het SBP voor kinderen uit gezinnen met lage inkomens in 1966. Het programma wordt uitgevoerd in samenwerking met de staatsoverheden, die in veel staten voorschrijven dat de lokale schooldistricten gesubsidieerd ontbijt beschikbaar moeten stellen als een bepaald percentage van hun leerlingenbestand uit gezinnen komt, die volgens de richtlijnen niet voldoende gezinsinkomen hebben.
Frisvold voerde zijn onderzoek uit door het bestuderen van schoolprestaties van leerlingen op scholen die net onder het drempelpercentage van gezinsinkomen liggen – en daarom niet verplicht zijn om gratis schoolontbijt aan te bieden – en scholen die daar net boven liggen – en daarom wel schoolontbijt aanbieden.

Hij ontdekte, dat de scholen die gratis schoolontbijt aanbieden, significant betere schoolresultaten behaalden dan scholen die dat niet deden. De invloed ervan was cumulatief, zodat hoe langer de school deelnam in het programma, des te hoger de uitkomsten waren. Cijfers voor rekenen over de hele basisschooltijd van een leerling kwamen ongeveer 25% hoger uit dan anders te verwachten was.

Bij lezen en natuurkunde werd dezelfde winst behaald, zegt Frisvold. Frisvold zegt, dat het onderzoek in overweging geeft dat gesubsidieerde ontbijtprogramma’s een effectief middel vormen om leerlingen uit gezinnen met lage inkomens te helpen, meer te presteren op school en zich beter voor te bereiden op hun verdere leven.

http://www.uiowa.edu

Vertaling: Manette Schönfeld



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats