Hoe voeding invloed kan hebben op de progressie van multiple sclerose


RUHR-UNIVERSITY BOCHUM

Vetzuren in de voeding beïnvloeden de ontwikkeling en progressie van auto immune chronische ontstekingsziekten zoals multiple sclerose. In een gezamenlijke studie tussen de afdelingen Neurologie aan de Ruhr-Universität van Bochum (St. Josef-ziekenhuis) en de Friedrich Alexander Universtiy in Erlangen, hebben onderzoekers nu gevonden dat de lange-keten vetzuren de ontwikkeling en verspreiding van CNS-reactieve immuuncellen in de darmwand ontwikkelen en bevorderen. In tegenstelling daarmee bevorderen korte-keten vetzuren de ontwikkeling en verspreiding van regulerende cellen in het immuunsysteem. Prof Dr med. Aiden Haghikia en Prof. Dr. med. Ralf Linker publiceerden hun resultaten in de huidige editie van het gerenommeerde tijdschrift "Immuniteit".

Darmbacteriën spelen een significante rol in gezondheid en ziekte

Focus in onderzoek binnen de medische gemeenschap concentreert zich in toenemende mate op de menselijke darm en de bacteriepopulatie, de zogenaamde microbioom, vooral bij neurologische aandoeningen zoals multiple sclerose. Hier suggereert het cumulatieve bewijs een aanzienlijke invloed van de intestinale microbioom over ontstaan ​​en progressie van de ziekte. De interactie tussen de darminhoud en het immuunsysteem wordt beïnvloed door verschillende factoren. Vooral ons dieet heeft als een integraal onderdeel van het dagelijkse leven en de duidelijkste omgevingsfactor drastische veranderingen ondergaan in de geïndustrialiseerde landen.

Korte keten vetzuren reguleren ontstekingsreacties

In de huidige studie hebben onderzoekers aangetoond in zowel de celkweek schaal en in een experimenteel model dat lange-keten vetzuren, zoals laurinezuur, de ontwikkeling en verspreiding van ontstekingscellen in de darmwand promoten. Daar tegenover staat dat korte keten vetzuren, met name propionzuur (of het zout propionaat), leiden tot de ontwikkeling en de vermeerdering van regulerende cellen van het immuunsysteem in de darmwand. Deze cellen hebben het vermogen om overmatige ontstekingsreacties en autoreactieve immuuncellen te reguleren.

Belangrijke rol voor stofwisselingsproducten van darmbacteriën

Interessant genoeg, vonden de onderzoekers geen effect van vetzuren in de voeding zodra de darm volledig kiemvrij was. Dit suggereert dat de intestinale microbioom rechtstreeks betrokken is bij het vetzuur activiteit mechanisme. Verdere experimenten toonden aan dat het veeleer de stofwisselingsproducten van de microbioom zijn dan één bacteriestam die verantwoordelijk is voor de waargenomen effecten.

Nieuwe therapie in zicht

Tegenwoordig veronderstellen onderzoekers dat auto-immuunziekten zoals multiple sclerose worden veroorzaakt door een onbalans tussen verzwakte regelgevende en pro-auto immune mechanismen. Toch is de grote meerderheid van erkende immuuntherapie gericht op het verzwakken of blokkeren van pro-inflammatoire componenten van het immuunsysteem. Door het versterken van regulerende processtappen, bijvoorbeeld door propionaat als aanvulling op gevestigde geneesmiddelen, kunnen therapieën verder worden geoptimaliseerd. De onderzoekers van Bochum en Erlangen zijn nu van plan om de verworven inzichten te gebruiken om een innovatieve dieet add-on therapie te koppelen aan reeds gevestigde immuuntherapie bij multiple sclerose.

Vertaald door Ingrid Graafland


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats