Gewone darmbacterie kan risico op MS bij vrouwen intomen


Een gewone darmbacterie kan het risico op de ontwikkeling van multiple sclerosis bedwingen - tenminste bij vrouwen - suggereert de grootste studie in zijn soort, online gepubliceerd in het Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry.

Indien bevestigd door andere onderzoeken, zou dit de hygiëne hypothese kunnen bevestigen, waarbij verondersteld wordt dat infecties in de kindertijd helpen om het immuunsysteem op gang te brengen en te reguleren, en auto-immuun ziekten en allergieën op latere leeftijd kunnen afweren, zeggen de onderzoekers.

Het overwicht van multiple sclerosis (MS) is wereldwijd vermeerderd, tegelijkertijd met andere auto-immuunziektes, maar de oorzaak van deze opkomst is onduidelijk. Sommige studies suggereren een verband tussen infecties in de vroege jeugd en verminderd risico op MS, maar deze zijn allemaal summier.

Daarom testten de onderzoekers 550 mensen met bevestigde MS en een vergelijkingsgroep van 299 gezonde mensen, overeenkomend in leeftijd en geslacht, op de aanwezigheid van antilichaampjes tegen de Helicobacter pylori bacterie. De tests werden uitgevoerd tussen 2007 - 2011.

H. pylori wordt meestal opgelopen voor het 2e levensjaar, en blijft, tenzij behandeld, altijd in de maag aanwezig. Ongeveer de helft van de wereldbevolking is ermee besmet, waarvan het meest in de ontwikkelingslanden waar basishygiëne en het aantal voorgeschreven antibiotica lager ligt dan in de ontwikkelde landen.

De resultaten laten zien dat het overwicht van de infectie beduidend lager was bij degenen met MS dan in de vergelijkingsgroep, maar alleen bij vrouwen, waarbij dit ca. 30% lager was.

Bovendien, rekening houdend met invloedrijke factoren, zoals de leeftijd bij diagnose, geboortejaar en duur van de symptomen, leken de vrouwen met MS minder gehandicapt door hun toestand dan degenen die negatief getest waren op infecties.

Het tegendeel gold voor mannen, bij wie een positief testresultaat gelinked werd aan een hogere mate van belemmeringen.

Er was geen bewijs van enig verband tussen de aanwezigheid van de infectie en het recidief percentage.

Er is geen duidelijke uitleg voor het verschil in geslacht, waardoor verder onderzoek beslist gegarandeerd is, zeggen de onderzoekers. Het aantal MS gevallen is hoger bij vrouwen dan bij mannen, met in de laatste jaren het meest verhoogde overwicht van MS bij vrouwen.

In een gekoppeld redactioneel artikel wijst Professor Jun-ichi Kira van het Neurological Institute van Kyushu University, Fukuoka, Japan, erop dat de lagere handicap scores zoals gerapporteerd bij vrouwen met MS die positief getest zijn op H. Pylori, erop duidt dat de infectie beschermend zou kunnen werken.

"In z'n geheel zou zo'n tegenovergestelde correlatie van H. Pylori infectie met MS in ontwikkelingslanden, waar MS en allergische aandoeningen zijn toegenomen, de 'hygiëne hypothese' kunnen ondersteunen", schrijft hij.

"Alhoewel het waarom van het beschermende effect van H. pylori tegen MS alleen bij vrouwen werd waargenomen moet worden opgehelderd, zou het de recente verhoging van de MS ratio vrouwen t.o.v. mannen in ontwikkelde landen kunnen verklaren," voegt hij toe.

http://www.bma.org/

Vertaling: Ellen Lam



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats