Zeeverkeer vervuilt onze longen meer dan eerder werd gedacht


Lund University

Nieuwe gegevens gepresenteerd door onderzoekers van de Universiteit van Lund en anderen in het tijdschrift Oceanologia tonen aan dat de lucht langs de kusten vol zit met gevaarlijke nanodeeltjes uit het zee verkeer. Bijna de helft van de gemeten deeltjes is uitstoot van zeeverkeer, ende rest wordt voornamelijk geacht van auto's te zijn, maar ook van de verbranding van biomassa, industrie en de natuurlijke deeltjes uit de zee.

"Dit is de eerste keer dat een poging is gedaan om een ​​schatting te maken van het aandeel van nanodeeltjes als gevolg van zee verkeer. In de verschillende soorten nanodeeltjes werd eerder geen onderscheid gemaakt, maar deze nieuwe methode maakt het mogelijk", zegt Adam Kristensson, onderzoeker in Aerosol Technology aan de universiteit van Lund Faculteit Ingenieurswetenschappen in Zweden.

"Voorheen dachten we dat milieu vervuiling uit de Noord-Europese landen kwam en de uitstoot van natuurlijke deeltjes uit de oppervlakte van de zee voor een veel groter deel betrof", zegt hij.

Nanodeeltjes kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid als ze, vanwege hun kleine afmeting, dieper door kunnen dringen in de longen dan grotere deeltjes bijdragen aan zowel hart- en longziektes. Een kubieke centimeter kan enkele duizenden nanodeeltjes bevatten.

Om tot deze resultaten te komen, hebben hij en zijn collega's de luchtstroom van hun meetstation bestudeerd in het zuiden van Zweden zoals die over de Baltische Zee gaat, helemaal naar het meetstation op de Litouwse kust. De wind reist vaak naar het oosten, en de deeltjes kunnen lange afstanden afleggen voordat ze in onze longen vast zitten of door de regen weg gewassen zijn. Ze hebben ook de luchtstroom onderzocht van een station in de Finse archipel in de richting van de Litouwse station.

Door het vergelijken van niveaus van nanodeeltjes, kunnen de onderzoekers de conclusies trekken over de respectievelijke proporties die voortvloeien uit auto's en andere soorten van uitstoot en het zeeverkeer.

Deeltjes uit zee verkeer in de Noordzee en de Baltische Zee zullen naar verwachting bijdragen aan 10 000 voortijdige sterfgevallen per jaar, maar Adam Kristensson benadrukt dat deze schatting erg onzeker is, en is van mening dat het belangrijk is om dit soort metingen te blijven uitvoeren.

Hij pleit ook voor een strengere wetgeving. 'Het is vooral belangrijk de lat hoger te blijven leggen voor strengere maatregelen ten opzichte van stikstofoxides en het sulfaatgehalte van scheepsbrandstof. "

"Het is vooral ook belangrijk om de lat hoger te leggen voor de uitstoot van stikstofoxiden en sulfaatgehalte van de scheepsbrandstof.

Toekomstige verordeningen reduceren hopelijk de uitstoot van schadelijke nanodeeltjes, in het bijzonder de roetdeeltjes, die als de meest gevaarlijke worden beschouwd.

"Dit jaar werd een nieuwe regeling ingevoerd voor de Noordzee en de Oostzee dat het sulfaatgehalte in de brandstof tot 0,1% beperkt. Als onderzoekers, moeten we nog steeds kijken naar wat een positief effect heeft met betrekking tot de niveaus van de deeltjes . '

###

Kijk naar deze onderzoeksvideo: Zeeverkeer vervuilt meer dan eerder gedacht werd



Vertaling Shanti Onneweer


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats