Nachtelijke snelheid op A2 blijft 130 kilometer per uur


Milieudefensie is geschrokken van het besluit van de rechtbank in Utrecht dat de maximumsnelheid op de A2 in de avond en nacht 130 kilometer per uur blijft. Dit geldt voor het stuk tussen Maarssen en Vinkeveen. De gemeenten Stichtse Vecht en de Ronde Venen stapten naar de rechter om dit besluit tegen te gaan. De rechter geeft in het vonnis aan dat de afweging van de positieve en negatieve effecten een 'politieke keuze' is.

Leefomgeving, gezondheid en klimaat verliezen
Harder rijden heeft nadelige effecten voor de gezondheid en levensverwachting van omwonenden en leidt tot geluidsoverlast, aantasting van de natuur en extra uitstoot van broeikasgassen. Recentelijk berekende Milieudefensie dat de verhoging van de snelheid van 100 naar 130 kilometer per uur tot 46 procent meer uitstoot van stikstofdioxide leidt. Ook de uitstoot van CO2 neemt sterk toe bij hogere snelheden. Tijdens de grote internationale klimaattop in Parijs is overeengekomen dat juist een snelle afname van CO2-uitstoot nodig om klimaatverandering te stoppen. Toch besliste de rechter dat de snelheidsverhoging rechtmatig is. “Daarmee wordt een nog geen twee minuten tijdswinst en het gevoel van 'lekker doorrijden' belangrijker geacht dan gezondheid, natuur en klimaat. Dat is onverdedigbaar”, aldus Anne Knol, campagneleider verkeer van Milieudefensie.

Beloften gebroken
Toen de A2 werd verbreed, is aan de omliggende gemeenten beloofd dat de maximumsnelheid 100 kilometer per uur zou blijven. Binnen acht maanden na de verbreding van de weg is de snelheid in avond en nacht verhoogd naar 130 kilometer per uur. Dat deze beslissing nu door de rechter wordt goedgekeurd komt als een klap voor de inwoners van de dorpen langs de A2. “Moet onze gezondheid wijken voor het pleasen van de kiezer? Wij hebben een heel ander gevoel bij 130 kilometer: ongezond en onzinnig”, zo zegt Moon Wolters, inwoonster van Abcoude.

Snelheid overdag
Eind vorige maand kondigde de Minister aan dat de snelheid op dit stuk van de A2 binnen een jaar ook overdag naar 130 kilometer per uur moet gaan. “Wij zullen er alles aan doen om dat te voorkomen”, aldus Anne Knol van Milieudefensie. “Het zou veel beter zijn om op het gehele traject 100 kilometer per uur te rijden. Dan zijn we ook meteen af van de grote variatie in toegestane snelheden en de hoeveelheid boetes die daardoor worden uitgeschreven.”

Link naar het vonnis: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBMNE:2015:9162


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats