Dieet en voeding van essentieel belang voor de geestelijke gezondheidszorg


Universiteit van Melbourne, Australië
http://www.unimelb.edu.au/

Een nieuwe internationale samenwerking onder leiding van de Universiteit van Melbourne en Deakin University onthult dat er meer en meer bewijs komt van de relaties tussen dieetkwaliteit en potentiele voedingstekorten en geestelijke gezondheid.

Gepubliceerd in The Lancet Psychiatry, stellen vooraanstaande wetenschappers dat, gezien de scala aan medische aandoeningen, psychiatrie en volksgezondheid, dieet en voeding als belangrijke determinanten van de geestelijke gezondheid moeten erkennen en omarmen.

Hoofdauteur, dr Jerome Sarris van de Universiteit van Melbourne en lid van de International Society for Nutritional Psychiatry Research (ISNPR), zei dat de psychiatrie in een kritieke fase verkeert en met de huidige medisch gerichte aanpak slechts bescheiden resultaten kan voorleggen bij het aanpakken van geestelijke gezondheid.

"Terwijl de determinanten van de geestelijke gezondheid complex zijn, is er hoe langer hoe meer opkomend en overtuigend bewijs dat de voeding een belangrijke factor is in de hoge prevalentie en incidentie van psychische stoornissen en net zo belangrijk voor de psychiatrie als cardiologie, endocrinologie en gastro-enterologie," zei Dr. Sarris.

"In de afgelopen jaren zijn belangrijke banden gelegd tussen nutritionele kwaliteit en geestelijke gezondheid. Wetenschappelijk rigoureuze studies hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan onze kennis over de rol van voeding in de geestelijke gezondheidszorg," zei hij.

Bevindingen van het onderzoek toonden aan dat in aanvulling op de verbetering van voeding, een op nutriënten gebaseerd recept de potentie heeft om te helpen bij het beheer van psychische stoornissen op individueel en populatieniveau.

Studies tonen aan dat veel van deze voedingsstoffen waaronder omega-3 vetzuren, B-vitamines (vooral foliumzuur en B12), choline, ijzer, zink, magnesium, S-adenosyl methionine (SAMe), vitamine D en aminozuren, een duidelijk verband hebben met de gezondheid van de hersenen.

"Hoewel we pleiten om deze nutriënten, waar mogelijk, op te nemen in het dieet kan het extra voorschrijven van voedingssupplementen ook gerechtvaardigd zijn," zei Dr Sarris.

Associate Professor Felice Jacka, Principal Research Fellow van Deakin University en voorzitter van de ISNPR merkt op dat veel studies het verband hebben aangetoond tussen gezonde voedingspatronen en een verminderde prevalentie van en het risico op depressie en zelfmoord.

"Moedermelk is ook in opkomst als een factor in de geestelijke gezondheidszorg bij kinderen; ernstige tekorten van een aantal essentiële voedingsstoffen tijdens kritische periodes hebben invloed op de ontwikkeling van depressieve en psychotische stoornissen," zei ze.

Een systematische review gepubliceerd in het najaar van 2014 heeft ook de relatie bevestigd tussen ongezonde voedingspatronen en slechtere geestelijke gezondheid bij kinderen en adolescenten. Gezien de vroege leeftijd waarop depressie en angst optreden, wijzen onze bevindingen op dieetverbetering als een manier om de eerste geestelijke stoornissen te voorkomen.

Dr Sarris, uitvoerend lid van de ISNPR, is van mening dat het tijd is om te pleiten voor een meer geïntegreerde benadering van de psychiatrie, met dieet en voeding als belangrijke elementen.

"Het is tijd voor clinici dieet en aanvullende voedingsstoffen te beschouwen als onderdeel van een behandelingspakket om de enorme last van een slechte geestelijke gezondheid te beheren," zei hij.

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats