Biologische effecten van de maan en de magnetosfeer


De discussie over in hoeverre de maan biologische invloed heeft woedt nu al tweeduizend jaar. Pliny de Oudere beweerde dat de maankracht “alle dingen doordringt”, dus zowel planten, vissen, dieren als mensen.

Hij legde ook het verband tussen de maan en de getijden, wat wiskundig door Newton werd bevestigd. Een overzicht van moderne onderzoeken naar de biologische effecten, vooral op planten en dieren, bevestigt de allesdoordringende natuur van deze maankracht. Volgens berekeningen vanuit de natuurkunde - en met andere argumenten - worden de veronderstelde mechanismes die de zwaartekracht en het licht zouden beïnvloeden weerlegd.

Uit recent ruimteonderzoek blijkt een nieuwe benadering mogelijk te zijn, die bewijs levert voor een verband tussen elektromagnetische velden bij volle maan ’s nachts en de magnetische staart van de aarde. Op gelijksoortige wijze, maar minder duidelijk, blijkt er in het kielzog van de maan, bij nieuwe maan overdag, een effect te bestaan op de magnetosfeer.

De verstoring van de magnetische staart is misschien aan te tonen uit metingen van elektrische velden tot wel 16V/m, vergeleken met het normale veld van <1V/m, wat de suggestie werkt dat er zwakke biologische effecten op een aantal gevoelige organismes mogelijk zijn. Gelijksoortige krachten - die kunnen optreden bij atmosferische storingen, geomagnetische stormen, aurora-verstoringen, gevoelens van een ‘aanwezigheid’ en pre-seismische elektromagnetische straling – staan erom bekend dat ze dieren en 10-20% van de mensen kunnen beïnvloeden.

Er is nu bewijs voor de mechanismes achter zaken zoals ‘calcium flux’, melatonineverstoring, magnetiet en cryptochromen. Zowel omgevingsvariaties als receptorvariaties verklaren verstorende factoren en tegenstrijdigheden in het bewijs. Elektromagnetische effecten kunnen ook sommige evolutionaire veranderingen verklaren. Meer onderzoek naar biologische effecten van de maan, bijvoorbeeld bij acute hartinfarcten, zou kunnen helpen bij het ontwikkelen van strategieën om de nadelige effecten van geomagnetische verstoringen bij gevoelige mensen te verminderen.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Gratis nieuwsbrief
+ ebook

 

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 


Advies nodig ?

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

 


 

 

 

 


View My Stats