Een actief lichaam, een actieve geest: Het geheim van jongere hersens kan in het oefenen van uw lichaam liggen


UNIVERSITEIT VAN Tsukuba

Het wordt algemeen erkend dat onze lichamelijke conditie wordt weerspiegeld in ons geestelijk fit zijn, vooral als we ouder worden. Hoe beïnvloedt het fysiek fit zijn onze ouder wordende hersenen? Neuro-beeldvormingsonderzoek, waarin de activiteit van verschillende delen van de hersenen kan worden gevisualiseerd, verstrekte enkele aanwijzingen. Er is tot nu toe echter geen direct onderzoek gekoppeld aan hersenactiviteit met zowel mentale als fysieke prestaties.

Zoals gemeld in de nieuwste uitgave van het tijdschrift NeuroImage, laat een spannende nieuwe studie onder leiding van Dr Hideaki Soja van de Universiteit van Tsukuba in Japan en zijn collega's, de directe relatie tussen hersenactiviteit, hersenfunctie en fysieke fitheid voor het eerst zien in een groep van oudere Japanse mannen. Zij vonden dat de fitte mannen die de delen van de hersenen op dezelfde wijze gebruikten als in hun jeugd het mentaal beter deden dan de minder fitte mannen.

Naarmate we ouder worden, maken we gebruik van verschillende delen van onze hersenen in vergelijking met toen we nog jong waren. Bijvoorbeeld, in onze jeugd maakten we vooral gebruik van de linker kant van onze prefrontale cortex (PFC) voor mentale taken die het korte termijn geheugen omvatten, het begrip van de betekenis van woorden en de mogelijkheid om eerder tegengekomen gebeurtenissen, objecten of mensen te herkennen. Als we ouder zijn, hebben we de neiging om de equivalente delen van onze PFC aan de rechterzijde van de hersenen voor deze taken te gaan gebruiken. De PFC is gelegen in de voorkant van de hersenen, net achter het voorhoofd. Het heeft taken in de uitvoerende functie van geheugen, intelligentie, taal en visie.

Met taken die het beheer van de tijdelijke opslag en manipulatie van het geheugen, lange termijn geheugen en inhibitie omvatten, begunstigen jongvolwassenen de rechterzijde van de PFC, terwijl oudere volwassenen zowel de rechter en de linker PFC inschakelen. In feite, met de veroudering gebruiken we meestal beide zijden van de PFC tijdens mentale taken, in plaats van slechts één. Dit fenomeen is bedacht HAROLD (hemisferische asymmetrie vermindering van ouderen) en weerspiegelt de reorganisatie van de hersenen als compensatie voor de verminderde capaciteit van de hersenen en de efficiëntie te wijten aan leeftijd gerelateerde structurele en fysiologische daling.

In de NeuroImage studie, ondergingen oudere mannen (64-75 jaar) een conditiestest om hun uithoudingsvermogen van de ademhaling op te meten. De mannen, bij wie de lichamelijke conditie sterk bleek te variëren, werd daarna hun selectieve aandacht getest, uitvoerende functie en reactietijd gemeten. Deze bekende 'kleur-woord matching Stroop test" hield in dat de mannen bij de woorden niet de kleur, zoals blauw, groen, rood noemden, maar hen te vragen om de kleur van de letters te noemen in plaats van te lezen het woord zelf.

Dit is moeilijker dan het klinkt. Wanneer de kleur van de letters niet overeenkomt met het woord - blauw, rood, groen – duurt het langer dat de hersenen reageren. Deze reactietijd wordt gebruikt als meting van de hersenfunctie. Activiteit in de PFC regio van de hersenen van de mens 'werd gemeten gedurende de test met een unieke neuro-imaging techniek, functionele nabij-infrarood spectroscopie of fNIRS genaamd. Deze techniek verschaft een meting van bloed zuurstofconcentratie in de bloedvaatjes, indicatief voor de activiteit in de buitenste lagen van de hersenen, met behulp van een aantal draagbare sensors in een kap die op het hoofd wordt geplaatst. Actieve hersencellen hebben vers zuurstofrijk bloed nodig dat het zuurstofarme bloed vervangt uit die regio. fNIRS meet de veranderingen in kleur tussen zuurstofrijk bloed rood en blauw zuurstofarme bloed en meet dus indirect de hersenactiviteit.

De resultaten van deze tests werden gecombineerd en uitvoerig statistisch geanalyseerd om de associaties tussen aërobe fitness, Stroop reactietijd en hersenactiviteit te verkennen tijdens de Stroop-test. Zoals voorspeld was voor de oudere volwassenen, bleken tijdens de Stroop-test beide zijden van de PFC actief te zijn, zonder verschil tussen links en rechts, bij het verifiëren van het HAROLD fenomeen onder deze groep mannen. Eerdere studies hebben aangetoond dat jongvolwassenen deze taak aan de linkerzijde van de PFC overlieten.

Analyse van de relatie tussen hersenactiviteit en Stroop reactietijd bleek dat de mannen die de linkerkant van de PFC de voorkeur gaven tijdens het uitvoeren van de Stroop-test snellere reactietijden hadden. Dit wijst erop dat oudere volwassenen die meer de jeugdige, taakgerelateerde kant van de hersenen gebruiken, beter presteren in deze test.

Vervolgens werd de associatie tussen aërobe fitheid en Stroop reactietijd geanalyseerd. Fittere mannen hadden kortere reactietijden.

Op basis van deze bevindingen, voorspelden de onderzoekers correct dat hogere aërobe conditie kon worden geassocieerd met hogere linker PFC activiteit. Met andere woorden, fittere mensen hebben de neiging om de jeugdige kant van hun hersenen te gebruiken, althans tijdens het uitvoeren van de Stroop-test.

Eerdere studies hebben niet de interactie tussen de drie factoren onderzocht in het kader van het onderzoek in deze studie - de aërobe conditie, mentale prestaties en hersenactiviteit. Met behulp van slimme statistische tests werd de bemiddeling van de analyses ingeroepen om te kijken naar deze interacties, en bevonden de onderzoekers dat aëroob fittere oudere mannen mentaal beter presteerden dan de minder fitte oudere mannen, met behulp van de belangrijkste gebieden van de hersenen wanneer nodig. In feite gebruiken de fittere oudere mannen de delen van hun hersenen op dezelfde manier als toen ze jonger waren.

Hoe doen ze dat? Professor Soya zegt: "Een mogelijke verklaring dat gesuggereerd wordt door het onderzoek, is dat het volume en het geheel van de witte stof in het deel van de hersenen dat de twee partijen verbindt afneemt met de leeftijd. Er is enig bewijs voor de theorie dat fittere volwassenen beter in staat zijn deze witte stof in stand te houden dan minder fitte volwassenen, maar verder onderzoek is nodig om deze theorie te staven.

Als je een ouder wordende vrouw bent, zal je je afvragen of deze resultaten kunnen worden toegepast op uw vrouwelijke hersenen. Beide ouder wordende geslachten vragen zich wellicht ook af of het verhogen van aërobe fitheid later in het leven geestelijke geschiktheid kan verhogen. De resultaten zijn nog niet binnen, maar ik ga op weg voor een stevige wandeling als dat het geval is.

Vertaling Shanti Onneweer


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats