Volgens nieuw onderzoek beschadigt blootstelling aan anorganische kwik cellulaire processen


Universiteit van Georgia

Athens, Georgia -. Onderzoek aan de ‘University of Georgia heeft aangetoond dat anorganisch kwik, waarvan eerder werd gedacht de minst schadelijke vorm te zijn van het giftig metaal, zeer schadelijk is voor de belangrijkste cellulaire processen.

Deze studie van hoofdauteur Stephen Lavoie, doctoraal student microbiologie, is de eerste die de effecten vergelijkt van anorganische en organische kwikverbindingen op de biochemische, fysiologische en proteïne niveaus in een modelorganisme. Gepubliceerd in het decembernummer van het ‘Journal of Biological Inorganic Chemistry’ ging het onderzoek na hoe anorganische en organische kwik specifieke moleculaire processen beïnvloeden.

Anorganisch kwik uit het erts vermiljoen werd eeuwenlang gebruikt tegen infecties; in de moderne tijd synthetiseerde de mens organische kwikmiddelen als antimicrobiële middelen, zoals merthiolaat.

"Tegenwoordig zijn tandvullingen de meeste menselijke blootstelling aan anorganisch kwik; biologische blootstelling komt van methylkwik in vis," zei studie mede-auteur Anne Summers en professor microbiologie aan het ‘Franklin College of Arts and Sciences'.

Blootstelling aan organische kwik wordt geassocieerd met neurologische ziekten, zegt Lavoie, terwijl anorganische kwik neurologische, nier en auto-immuunziekten kan veroorzaken. Echter, de moleculaire basis voor hun verschillende toxiciteitsprofielen was niet begrepen.

Als gevolg van bezorgdheid over de consumptie van vis focuste het meeste onderzoek op organische kwik, ervan uitgaande dat het toxischer was, zei Lavoie. Maar uit het vergelijken van belangrijke cellulaire processen, vond hij dat anorganisch kwik "meer schade veroorzaakt bij lagere concentraties dan organisch kwik."

Voor zijn onderzoek gebruikte Lavoie een gemeenschappelijke lab stam van E. coli bacteriën als model cellulair systeem. Hij stelde groeiende cellen bloot aan kwikverbindingen en mat hun reactieve zwavel, thiolen genoemd - essentiële metalen en eiwitten die van nature essentiële metalen binden via aminozuur thiolen.

"We gebruikten een fluorescerende sonde voor het detecteren van de thiolen", aldus Lavoie. Na de blootstelling aan kwik verminderden de thiolen meer met anorganische dan organische kwik. Anorganisch kwik was veel efficiënter in het verwijderen van ijzer uit ijzerafhankelijke proteïnen dan de beste test met organische kwikverbindingen.

"Als zuurstof ademende wezens, is het belangrijk om te weten dat anorganisch kwik sterker is dan organische kwik in het verstoren van eiwit-ijzer centra zoals die voorkomen in onze cellen," zei Summers.

“Wij moeten meer te weten komen over de bacteriën in en op ons lichaam," zei Lavoie. "Wat we eten beïnvloedt ze, en hun gezondheid beïnvloedt onze gezondheid."

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats