Nederland kolenvrij! Maar wanneer?


Zojuist is in de Tweede Kamer een motie aangenomen die de regering oproept om alle Nederlandse kolencentrales uit te faseren. Greenpeace is blij dat het hoge woord eruit is: Nederland wordt kolenvrij!

“Dit is een geweldige eerste stap op weg naar een energievoorziening zonder vervuilende kolenstroom. We missen alleen nog de broodnodige deadline”, zegt Willem Wiskerke, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace. Om aan het vonnis van de rechter in de klimaatzaak te voldoen, moeten alle kolencentrales in 2020 dicht. Het sluiten van kolencentrales is met afstand de goedkoopste manier om aan dat vonnis te voldoen, dus snelle sluiting is niet meer dan logisch.

Een uitgebreide factsheet over een Nederlandse kolenexit vind je hier.

http://www.greenpeace.nl/2015/Persberichten/Factsheet-Nederlandse-kolenexit/

De rechtbank Den Haag bepaalde in juni dat Nederland de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 25 procent moet hebben verlaagd. Dit kan alleen door het Energieakkoord van a tot z uit te voeren en daarnaast alle kolencentrales te sluiten. Dit was ook de conclusie van de planbureau’s ECN en PBL tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer over de Klimaatzaak in september. Energiemaatschappijen E.ON en GDF Suez dreigden eerder deze week gelijk al met een schadevergoeding. “Deze bedrijven hebben in het verleden met hun lobby zelf de politiek voorgespiegeld dat nieuwe kolencentrales nodig zouden zijn voor de energievoorziening. Dan moeten ze nu niet gaan klagen dat de politiek ingrijpt om burgers te beschermen tegen gevaarlijke klimaatverandering. Dit hadden ze al van mijlenver aan kunnen zien komen. Het is hun eigen, inmiddels achterhaalde, investeringsbeslissing geweest”, aldus Wiskerke.

Feiten en fabels
Er doen in het politieke debat en in de media veel juiste en onjuiste beweringen de ronde over de effecten van het sluiten van kolencentrales. Vandaar dat Greenpeace een factsheet heeft opgesteld, waarin de belangrijkste vragen hierover worden beantwoord.


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats