Inzet EU voor klimaattop Parijs strookt niet met klimaatrechtvaardigheid


De inzet van de Europese Unie voor de klimaatconferentie in Parijs – 40 procent minder CO2 in 2030 – is slechts een vijfde van wat de Europese Unie zou moeten bijdragen vanuit het oogpunt van klimaatrechtvaardigheid (1).

Landen als China en India dragen juist meer bij dan op basis van historische emissies en economische draagkracht noodzakelijk zou zijn. Dit blijkt uit een vandaag in Bonn gepubliceerde studie van Friends of the Earth. In Bonn start vandaag de laatste onderhandelingsronde voor de grote klimaatconferentie eind dit jaar in Parijs.

Meer ambitie nodig
Friends of the Earth International, het grootste grassroots milieunetwerk, waar Milieudefensie de Nederlandse tak van is, roept naar aanleiding van de studie rijke landen op de ambities drastisch te verhogen. Ike Teuling, campaigner klimaat en energie bij Milieudefensie: ´Rijke landen proberen het oplossen van het klimaatprobleem in de schoenen van opkomende economieën als China en India te schuiven terwijl juist deze landen meer doen dan ze op basis van klimaatrechtvaardigheid zouden hoeven te doen. De lasten moeten eerlijker verdeeld worden, willen we klimaatverandering onder de 2 graden houden´.

Laatste onderhandelingsronde voor Parijs
Tijdens de onderhandelingen in Bonn wordt de laatste hand gelegd aan het concept-klimaatverdrag waarin landen afspraken maken over het terugdringen van CO2-emissies in de periode 2020 tot 2030 én over de verdere invulling van de afspraken over emissiereducties tot 2020. Basis voor deze afspraken zijn de door individuele landen ingediende Intended Nationally Determined Contributions (INDC). De tot nu toe ingediende INDC's zijn niet ambitieus genoeg en zullen opgeteld leiden tot een opwarming van de aarde van meer dan 3°C (2). Een opwarming van 3 graden leidt tot ernstige ontwrichting van weerspatronen en onherstelbaar verlies van landbouwgrond en biodiversiteit. Het zijn vooral de rijke westerse landen die tekort schieten.

Europese Unie doet niet genoeg
De Europese Unie belooft in haar INDC de CO2-uitstoot met ten minste 40 procent omlaag te brengen in 2030 ten opzichte van 1990. Nederland heeft geen eigen INDC ingediend maar volgt de Europese Unie. Het vandaag gepubliceerde rapport ‘Fair shares: a civil society equity review of INDC's’ berekent op basis van klimaatrechtvaardigheid dat de Europese Unie de uitstoot met meer dan 7000 Mt CO2eq zou moeten verminderen in 2030 ten opzichte van 1990 (3). De in de INDC beloofde reductie van 40 procent leidt slechts tot 1587 Mt CO2eq. Dit is slechts een vijfde van wat uit het oogpunt van klimaatrechtvaardigheid nodig is. Ook de ambities van andere rijke landen zoals de VS en Japan zijn vanuit dit oogpunt veel te laag.

Ontwikkelingslanden beloven in hun INDC's juist meer te doen dan hun eerlijke aandeel. China dat altijd het verwijt krijgt te weinig te doen tegen klimaatverandering, belooft bijvoorbeeld een reductie van meer dan 6000 Mt CO2eq terwijl slechts 3000-4000 Mt CO2eq vereist is.

Ike Teuling, campaigner klimaat en energie bij Milieudefensie: ´De EU moet de ambitie van 40% verhogen naar minstens 60%. Rijke landen als Nederland hebben klimaatverandering veroorzaakt en dreigen in de onderhandelingen de lasten voor een belangrijk deel op de schouders van arme landen te leggen. Om de CO2-uitstoot radicaal te verlagen moeten Nederland en de rest van Europa zo snel mogelijk af van fossiele brandstoffen´.

De studie Fair shares: a civil society equity review of INDC's met daarin een aantal infographics is vanaf maandag hier te downloaden www.civilsocietyreview.org. De studie is een uitgave van het Climate Equity Reference Project, een initiatief van EcoEquity and the Stockholm Environment Institute. De studie wordt onderschreven door een groep NGO's waaronder Friends of the Earth International.

(1) Klimaatrechtvaardigheid gaat uit van een eerlijke verdeling van verantwoordelijkheid voor het klimaatprobleem (reductie van CO2 en financiering voor adaptatie en 'loss and damage') tussen de verschillende landen. Hierbij moet rekening worden gehouden met: 1) de historische emissies van verschillende landen waarbij Westerse landen een flink hogere 'schuld' hebben dan ontwikkelingslanden; 2) de capaciteit om in actie te komen ('capacity to act') waarbij rijkere landen naast meer geld ook meer toegang hebben tot technologie.

(2) Climate Action Tracker voorspelt op basis van de tot nu toe ingediende INDCs een opwarming van 2.7°C http://climateactiontracker.org/,

Climate Interactive komt tot een opwarming van 3.5°C https://www.climateinteractive.org/tools/scoreboard/scoreboard-science-and-data

(3) In 1990 was de uitstoot van de Europese Unie 5583 Mt CO2eq. De vereiste reductie van meer dan 7000 MtCO2eq betekent dus dat de EU in 2030 volledig fossielvrij en CO2-neutraal moet zijn én daarbovenop financiering en technologie beschikbaar moet stellen om ontwikkelingslanden in te staat te stellen de CO2-uitstoot te verminderen.


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Gratis nieuwsbrief
+ ebook

 

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 


Advies nodig ?

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

 


 

 

 

 


View My Stats