Omgevingsfactoren kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van sommige kankers bij kinderen


Newcastle University

Leidende wetenschappers wijzen erop dat omgevingsfactoren kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van sommige kankers bij kinderen.

Experts van de Universiteit van Newcastle, Groot-Brittannië, hebben een baanbrekende analyse uitgevoerd van neuroblastische tumoren bij kinderen en jonge volwassenen in het noorden van Engeland van 1968 tot 2011.

Neuroblastische tumoren zijn kankergezwellen van een speciaal type cel die betrokken is bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel buiten de hersenen en het ruggenmerg en worden hoofdzakelijk aangetroffen bij kinderen onder de vijf jaar.

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het tijdschrift ‘Environmental Health.’

Wetenschappers identificeerden de 'temporele clustering' van de gevallen. Over een periode van 43 jaar werden een totaal van 227 neuroblastic tumoren gediagnosticeerd bij kinderen uit het noorden van Engeland.

De bevindingen suggereren dat kortstondige omgevingsfactoren betrokken kunnen zijn bij de ontwikkeling van kanker. Blootstellingen kunnen infecties zijn zoals griep of eventueel luchtvervuiling.

Men denkt dat de kinderen genetische veranderingen moeten doormaken om gevoelig te zijn voor de kanker. De experts zeggen dat er behoefte is aan een grotere nationale of internationale studie die hun bevindingen verder onderzoeken.

Dr Richard McNally, van de ’Newcastle University Institute of Health and Society’, is hoofdauteur van de studie.

Hij zei: "De oorzaken van neuroblastische tumoren zijn niet duidelijk maar genetische en omgevingsfactoren zijn er waarschijnlijk bij betrokken.

"Ons onderzoek heeft aangetoond dat neuroblastische tumoren voorkomen bij mini-epidemieën die geografisch wijd verspreid zijn en optreden op specifieke momenten in de tijd.

"Een primaire factor bij het voorkomen van deze tumoren kan betrekking hebben op de blootstelling aan omgevingsfactoren die variëren in de tijd.

"We interpreteren deze bevinding als dat korte milieuagentia invloed hebben op het initiëren van de tumoren."

Het team haalde zijn gegevens uit het “Northern Region Young Persons’ Malignant Disease Registry”, waarin de details van alle kankers gediagnosticeerd in het noorden van Engeland van 1968 tot de dag van vandaag vervat zitten.

Temporele clustering is een onregelmatig optreden van gevallen van kanker door de tijd, die onmogelijk door toeval te verklaren zijn.

Het bewijs voor temporele clustering was grotendeels beperkt tot jongens en ongeveer een derde van het totale aantal neuroblastic tumor bestudeerde gevallen werden gediagnosticeerd in de eerste 18 maanden van hun leven.

De studie had een aantal beperkingen. Door de aard van de studie was het niet mogelijk om specifieke oorzaken voor de ontwikkeling van kanker te identificeren.

Professor Deborah Tweddle, hoogleraar Pediatrische Oncologie aan de Universiteit van Newcastle en ere-‘Consultant in Paediatric and Adolescent Oncology upon Newcastle Tyne Foundation Trust’, maakte deel uit van het onderzoeksteam.

Ze zei: "Het is mogelijk dat op één of andere manier een besmettelijk fenomeen de oorzaak is van de ontwikkeling van neuroblastoom. Dit kan indirect het immuunsysteem beïnvloeden dat normaal kankercellen met inbegrip van neuroblastoom zoekt en vernietigt voordat ze een greep hebben op het lichaam.”.

Het ’Northern region Young Persons’ Malignant Disease registry” wordt gefinancierd door de ‘Newcastle upon Tyne Hospitals NHS Foundation Trust’ en het kanker epidemiologisch onderzoek wordt getseund door het “North of England Children’s Cancer Research Fund”.

Dr Colin Muirhead van “Newcastle University's Institute of Health and Society”, zei: "Hoewel de patronen in onze studie een rol voor milieuvervuiling aangeven, is er momenteel weinig ander bewijs om dit te ondersteunen. Er is duidelijk behoefte aan een grotere nationale of internationale studie voor verder onderzoek. "

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats