Veranderingen in de witte stof van de hersenen bij verwaarloosde kinderen


Een studie van verlaten kinderen in Roemenie toont aan dat het ervaren van verwaarlozing in de kindertijd veranderingen in de witte stof van de hersenen teweegbrengt. De kinderen hadden sociale, emotionele, taalkundige en cognitieve verarming ondergaan. De groep werd vergeleken met kinderen die leven in instellingen met hoogwaardige pleegzorg. De resultaten van het klinisch onderzoek werden online gepubliceerd door JAMA Pediatrics .

De ontwikkeling van de hersenen is sterk afhankelijk van ervaringen. Kinderen opgevoed in instellingen vertonen vaak compromissen in de ontwikkeling van de hersenen en het bijhorend gedragsmatig functioneren.

Johanna Bick, Ph.D., van het Boston Children's Hospital en haar medeauteurs onderzochten de integriteit van de witte stof van drie groepen van kinderen die in 2000 deelnamen aan het Boekarest Early Intervention Project (BEIP). De136 kinderen die meer dan de helft van hun leven in de institutionele zorg hadden doorgebracht werden voor de studie gerekruteerd op de leeftijd van 2 jaar. Stukjes papier werden uit een hoed getrokken om de kinderen willekeurig toe te wijzen om in de institutionele zorg te blijven of te worden verplaatst naar de pleegzorg. Aan het begin van de studie was pleegzorg bijna onbestaand in Boekarest, Roemenië, en institutionele zorg was de norm voor verlaten kinderen. De BEIP kerngroep (waarbij de belangrijkste onderzoekers en de oorspronkelijke medewerkers van het onderzoek) verrichtten het onderzoek.

Ontwikkelingstrajecten die eerder waren uitgevoerd op verlaten kinderen werden vergeleken met kinderen opgevoed in biologische families en opvolgingsevaluaties werden ondernomen op de leeftijd van 30 maanden, 42 maanden, 54 maanden, 8 jaar en 12 jaar. Gegevens van 69 deelnemers (leeftijd 8-11 jaar) werden geselecteerd voor statistische analyse van afwijkingen van de witte stof (23 kinderen kwamen uit een zorginstelling; 26 kinderen uit de institutionele zorg en 20 kinderen waren nooit in institutionele zorg geweest).

De resultaten van de studie tonen significante associaties aan tussen verwaarlozing in het begin van het leven en de structurele integriteit van het corpus callosum dat betrokken is bij limbische circuits, zintuiglijke verwerking en andere gebieden. Opvolgingsanalyses suggereren dat vroege interventie in pleegzorg de normale ontwikkeling van de witte stof stimuleert bij voorheen verwaarloosde kinderen.

"De resultaten van dit onderzoek dragen bij tot de aanwijzingen dat ernstige verwaarlozing in het vroege leven van invloed is op de structurele integriteit van de witte stof in de hersenen en dat vroege interventie op lange termijn specifieke zenuwbanen kan saneren die betrokken zijn bij limbische en frontostriatale circuits en zintuiglijke processen. Onze bevindingen hebben belangrijke implicaties voor de volksgezondheid in verband met vroegtijdige preventie en interventie voor kinderen grootgebracht in omstandigheden van ernstige verwaarlozing of ongunstige omstandigheden in het algemeen "concludeert de studie.

Persbericht http://www.jamamedia.org

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats