Immuunsysteem eiwit regelt de gevoeligheid voor bittere smaak


De bittere smaak van ziekte.

Uit nieuw onderzoek van het Monell Center blijkt dat tumornecrosefactor (TNF), een immuunsysteem regulerend eiwit dat ontsteking bevordert, gevoeligheid voor bittere smaak helpt reguleren. De bevinding kan een mechanisme verschaffen om de abnormale smaak en de verminderde voedselinname die kunnen worden geassocieerd met infecties, auto-immuunziekten en chronische ontstekingsziekten, uit te leggen.

Naast zijn rol in het bemiddelen bij ontsteking is TNF betrokken bij de progressie van verschillende ziekten variërend van Alzheimer tot kanker.

"Verminderde voedselinname en bijbehorende ondervoeding is een belangrijke zorg die de lange-termijn prognose van veel mensen die erg ziek zijn beïnvloedt," zei senior auteur Hong Wang, PhD, moleculair bioloog aan het Monell Center. "Onze bevindingen tonen aan dat bittere smaak wordt gereguleerd door het immuunsysteem. Specifiek kan TNF zieke mensen gevoeliger maken voor bitterheid, zodat voedsel bitterder smaakt en minder smakelijk is.”

Wang doet onderzoek naar interacties tussen smaak en het immuunsysteem, met als doel te identificeren hoe de smaakcelfunctie verandert bij ziektetoestanden. Eerder onderzoek van haar laboratorium had aangetoond dat smaakpapillen verschillende immuunsysteem eiwitten bevatten, waaronder TNF.

Omdat van TNF geweten is de voedselinname te onderdrukken, onderzocht de huidige studie of TNF de voedselopname beïnvloedt via het smaaksysteem. De bevindingen zijn online gepubliceerd vóór de publicatie in het tijdschrift Brain, Behavior, and Immunity.

De onderzoekers vergeleken smaakreacties van normale muizen met die van muizen bij dewelke het gen voor TNF ontbrak (TNF knockout muizen).

Twee verschillende gedragstesten toonden aan dat de TNF knockout muizen minder gevoelig waren voor bitter smakende verbindingen, wat betekent dat ze pas reageren op een hogere bitterheid dan normale muizen. Er waren geen verschillen in de reactie op zoet, umami, zout en zuur.

Om te bevestigen dat de gedragstesten een smaakverandering door het aftasten met de tong weerspiegelen eerder dan hoe de smaak wordt verwerkt in de hersenen, maten de onderzoekers vervolgens hoe de chorda tympani zenuw die informatie uitstuurt van de voorkant van de tong naar de hersenen, reageerde op de verschillende smaken. Zij vonden dat de smaakzenuwen van de TNF knockout muizen minder reactie op de bittere smaak vertoonden dan de zenuwen van normale muizen. Hier ook was de respons specifiek op bitter, zonder verschil in neurale reacties op de andere smaakkwaliteiten.

De gecombineerde resultaten wijzen op een tekort in het vermogen van de TNF-knockout muizen bittere smaak aan te voelen. Dit suggereert dat TNF de bittere smaak regelt bij normale muizen en dat verhoogde TNF niveaus geassocieerd met infectie of ontsteking de oorzaak zijn dat de levensmiddelen bitterder smaken.

"Ik was vaak ziek als kind en herinner me nog de bittere smaak in mijn mond toen ik ziek was. Hierdoor is het begrijpen van hoe ziekte voedingsmiddelen bitterder doet smaken, interessant voor mij persoonlijk", zegt Wang.

Bij een derde studie op normale muizen bleek dat receptoren voor TNF zich op verschillende soorten smaak detectiecellen binnen de smaakknop bevinden, inclusief de cellen die receptoren voor bittere smaak bevatten. Dit expressiepatroon suggereert dat TNF communiceert met TNF receptoren over bittere smaak cellen om direct te beïnvloeden hoe deze cellen reageren op smaak stimuli.

"Dit nieuw onderzoek legt een functioneel verband tussen het immuunsysteem en de smaaksystemen", zegt Wang. "Een interessante vraag om te overwegen is of het veranderen van de niveaus van TNF, misschien door het gebruik van remmers, bittere smaak sensaties kunnen moduleren."

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats