Artsen waarschuwen tegen codeïne in hoestmiddelen


BMJ

Een artikel in het online tijdschrift 'BMJ Case Reports' beschrijft het eerste gepubliceerd geval van verwardheid bij een gezond 14-jarig meisje na overmatige consumptie van een hoestmiddel dat codeïne bevatte.

Codeïne is een algemeen voorgeschreven pijnstiller maar kan ook vrij worden gekocht in preparaten tegen hoesten.

Artsen stellen dat er weinig bewijs is van de voordelen van codeïne in hoestsiropen en de risico's van vrije verkoop van codeïne langs hoestsiropen suppressants is onnodig gezien het gebrek aan bewijs van werkzaamheid.

Symptomen van codeïne intoxicatie zijn vaak centrale zenuwstelsel depressie, ernstige jeuk aan de huid en blozen. Verwarring is een relatief ongebruikelijke klacht.

In dit specifiek geval was de tiener verward en verloor het vermogen om nieuwe herinneringen op te bouwen.

Ze meldde ten onrechte voltooide taken; zo beweerde zij bijvoorbeeld te hebben gedoucht alhoewel dat niet waar was. Daarnaast sprong ze van de ene taal naar de andere tijdens haar huiswerk.

Ze sliep tot 20 uur per dag, had een verminderde aandacht en last van intermitterende hoofdpijn.

Voorafgaand aan deze symptomen ervaarde de patiënt griepachtige symptomen gedurende 15 dagen waarbij zij afwezig was van school. Ze had dagelijks 2-3 eetlepels hoestsiroop met codeïnefosfaat genomen tegen de hoest.

De patiënt had niet meer genomen dan de aanbevolen dagelijkse dosering van 3-6 lepels, maar ze had de maximaal aanbevolen duur van 3 dagen overschreden.

Elke lepel is equivalent aan 15 mg codeïne waardoor de patiënt in totaal 450-675 mg over 15 dagen had ingenomen in plaats van de aanbevolen maximale dosering van 270 mg per kuur. Een urinetest rapporteerde positief voor codeïne zonder andere geneesmiddelen.

De artsen waarschuwen dat er veel sterfgevallen gerapporteerd worden na het gebruik van codeïne. Zij concluderen dat "de combinatie van gebrek aan werkzaamheid, risico van acute intoxicatie en verslaving, het gebruik van OTC codeïne bereidingen ongegrond is."

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats