Onderzoekers: Lichaamsvet kan signalen naar de hersenen sturen, en stress respons beïnvloeden

Universiteit van Florida

Gainesville, Florida – Het effect van de hersenen op andere delen van het lichaam is goed bekend en geaccepteerd. Een groep die twee onderzoekers van de Universiteit van Florida Health omvat heeft nu geconstateerd dat het een tweerichtingsverkeer betreft: Lichaamsvet kan een signaal naar de hersenen sturen dat invloed heeft op de manier waarop de hersenen omgaan met stress en het metabolisme (stofwisseling).

Hoewel de exacte aard van deze signalen een mysterie blijft, zeggen onderzoekers alleen al weten dat een dergelijk traject bestaat en er meer over leren zou kunnen helpen een vicieuze cirkel te doorbreken: Stress veroorzaakt een verlangen om meer te eten, wat kan leiden tot obesitas. En teveel vet kan het lichaam belemmering om een ​​signaal naar de hersenen te sturen om de stressrespons af te sluiten.

De bevindingen zijn belangrijk en uniek, omdat ze laten zien dat het niet alleen de hersenen zijn die de manier waarop het lichaam reageert op stress drijven, zei James Herman, Ph.D., een co-auteur van het verslag en een professor in de afdeling psychiatrie en gedragsneurowetenschappen aan de Universiteit van Cincinnati.

"Het bewoog ons begrip van stress controle naar andere delen van het lichaam op te nemen. Voor dit, dacht iedereen dat de regulering van stress was voornamelijk te wijten aan de hersenen. Het is niet alleen in de hersenen. Deze studie suggereert dat stress regelgeving gebeurt op een veel grotere schaal, met inbegrip van het lichaam systemen beheersen metabolisme, zoals vet, "aldus Herman.

De bevindingen, die een nieuw vet-naar-hersenen feedback netwerk onthullen, werden in de juni-editie van het tijdschrift Psychoneuro endocrinology gepubliceerd door een groep waarin opgenomen Annette D. de Kloet, Ph.D., een onderzoek assistent-professor in het UF College, departement Geneeskunde van de fysiologie en functionele genomica en Eric Krause, Ph.D., een assistent-professor in het UF College, van de afdeling Pharmacy's van farmacodynamiek.

Onderzoekers vonden dat een glucocorticoïde receptor in vetweefsel de manier waarop de hersenen stress en metabolisme controleert kan beïnvloeden. Oorspronkelijk kunnen deze signalen van de receptors levensreddend zijn, ze dirigeren de hersenen om hun energie te balanceren en beïnvloeden stressrespons in een gunstige manier.

"De stress respons op de korte termijn is adaptief. Het helpt je om te gaan met stress," zei Krause. "Het idee dat vet eigenlijk praat met de hersenen om stress te dempen is nieuw."

De onderzoekers vonden dat steroïdhormonen bekend als glucocorticoïden de receptoren in vetweefsel activeren op een manier die een hoofdcomponent van de metabolische stress respons beïnvloedt. Met behulp van muismodellen vonden ze een unieke verbinding tussen glucocorticoïden signalering in vetweefsel en de regulering van de energiebalans en stress respons van de hersenen. Omdat glucocorticoïden signalering cruciaal is voor het reguleren van de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as, kan vetweefsel direct van invloed zijn op functies van het zenuwstelsel dat obesitas, metabole ziekten en stress-gerelateerde problemen koppelt, concludeerden onderzoekers.

Inzicht in vet-naar-hersenen signalering is een eerste stap om in de toekomst in staat te zijn de brede, complexe relatie tussen stress, zwaarlijvigheid en metabolisme te beïnvloeden. Herman geeft de credits aan de Kloet voor het doordrukken van de zoektocht naar een vet-naar-hersenen signalering netwerk.

Nu dat onderzoekers hebben vastgesteld dat een vet-naar-hersenen signaleringsroute bestaat, kan een beter begrip van hoe het functioneert in de toekomst leiden tot medicijnen of andere therapieën die de negatieve effecten van langdurige stress afweren.

"De grote vraag is de aard van dat signaal naar de hersenen. We moeten leren hoe om te gaan en in te breken in die cyclus van stress, eten en gewichtstoename," zei Herman.

Vertaald door Ingrid


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats