Verband gevonden tussen luchtverontreiniging en hart- en vaatziekten


Hogere niveaus van grove deeltjes in de lucht gaan gepaard met een stijging van cardiovasculaire hospitalisaties in grote stedelijke gebieden.

Johns Hopkins University BLOOMBERG School of Public Health

Onderzoekers aan de 'Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health' hebben een verband vastgesteld tussen hogere niveaus van een specifieke vorm van luchtvervuiling in de grote stedelijke gebieden en een toename van cardiovasculaire gerelateerde ziekenhuisopnamen zoals hartaanvallen bij mensen van 65 jaar en ouder.

De bevindingen, gepubliceerd in het novembernummer van ‘Environmental Health Perspectives’, zijn het sterkste bewijs tot nu toe dat de grove deeltjes die variëren in grootte tussen 2,5 en 10 micrometer diameter en worden vrijgegeven door de landbouw, bouwprojecten of zelfs woestijnwinden, gevolgen hebben op de volksgezondheid. Het is al lang duidelijk dat kleiner partikelen, die meestal afkomstig zijn van uitlaatgassen of energiecentrales, de longen kunnen beschadigen en zelfs de bloedbanen kunnen binnendringen. Aangenomen wordt dat dit de eerste studie is die gaat over grotere deeltjes, die weliswaar nog kleiner zijn in diameter dan een menselijke haar.

"We hadden het vermoeden dat er een verband bestond tussen grove deeltjes en de gezondheid maar er bestond tot nu toe nog geen onderzoek daarover,” zegt studieleider Roger D. Peng, PhD, universitair hoofddocent van biostatistiek aan de Bloomberg School. "Dit werk levert het bewijs, althans voor cardiovasculaire problemen en vaatziekten. Ik heb niet het gevoel dat we nog een studie nodig hebben om ons te overtuigen. Nu is het tijd voor actie."

De onderzoekers bestudeerden ook aandoeningen van de luchtwegen maar vonden geen correlatie tussen een hoog niveau van grove deeltjes en ziekenhuisopnames voor deze ziekten.

Voor deze studie bestudeerden Peng en zijn collega's de gegevens van een luchtmeetnet opgezet door het ‘U.S. Environmental Protection Agency (EPA)’ in 110 grote stedelijke provincies in de Verenigde Staten en koppelde die aan gegevens over ziekenhuisopnames in diezelfde gebieden tussen 1999 en 2010. De ziekenhuisopnames betroffen mensen van 65 jaar en ouder.

Provincies werden opgenomen in de studie als ze meer dan 20.000 opnames telden in 2010 en apparatuur hadden die fijne en grove deeltjes controleerde gedurende ten minste 200 dagen van de studie. Men registreerde in die periode 6.370.000 cardiovasculaire en 2.510.000 respiratoire noodhospitalisaties over de 110 provincies.

De onderzoekers vonden dat op dagen dat het niveau van grove deeltjes hoger was, cardiovasculaire ziekenhuisopnames diezelfde dag ook hoger waren. De dagen nadien werd geen verband vastgesteld.

Als onderdeel van de ‘Clean Air Act’, neemt de EPA maatregelen i.v.m. fijnere deeltjes die vooral komen van de door de mens veroorzaakte bronnen. De staten werken om die te verlagen door middel van verschillende mechanismen, waaronder strengere auto-emissienormen of het toevoegen van wassers aan kolengestookte centrales. In sommige gebieden zijn grove deeltjes moeilijker te verminderen als ze afkomstig zijn van natuurlijke bronnen.

De grove deeltjes komen in de luchtwegen wat kan leiden tot systemische gezondheidsproblemen; het mechanisme wordt echter niet volledig begrepen.

De bevindingen varieerden per geografische regio. Hoewel er hogere concentraties van grove deeltjes gevonden werden in de westelijke Verenigde Staten, waren er meer cardiovasculaire problemen met hospitalisatie in het oosten.

“Omdat de deeltjes van dezelfde grootte zijn betekent niet dat ze afkomstig zijn van hetzelfde materiaal," zegt Peng. 'Het is mogelijk dat de chemische samenstelling van de deeltjes in het oosten giftiger zijn. "

Peng zegt dat de EPA's meetnet niet ontworpen is om grove deeltjes te meten en een nationaal meetnet voor deeltjes van die grootte nodig blijkt. In het verleden, zegt hij, heeft de EPA een strengere regelgeving voorgesteld voor grove deeltjes maar ze werden nooit ingevoerd omdat er niet genoeg bewijs was.

"Het loont de moeite dit te herzien gezien deze nieuwe gegevens," zegt hij.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats