Nieuwe manier om een ​​gebroken hart te repareren?


Ontdekking kan tot nieuwe behandelingen van hartziekten leiden.

Door het volgen van een enkele cel in een groeiend hart, hebben wetenschappers van de Stanford University een celtype ontdekt dat beschadigde bloedvaten kan repareren.

Coronaire hartziekte vormt de belangrijkste doodsoorzaak in de wereld, maar er is momenteel geen effectieve methode om nieuwe kransslagaders in zieke of gewonde harten te regenereren. De bevindingen in het tijdschrift eLife identificeerde een voorloper cel type dat dit mogelijk zou kunnen maken.

Het onderzoek werd uitgevoerd met muizen maar omdat de bloedvaten van het menselijk hart vergelijkbaar zijn, kan dit leiden tot nieuwe behandelingen voor de ziekte of de bloedstroming na een hartaanval te helpen herstellen.

"De huidige methoden om nieuwe bloedvaten in het hart te doen groeien is door kleine bloedvaten te stimuleren in plaats van het herstel van de sterkere toevoer van bloed door de belangrijkste slagaders. We moeten slagaders naar hun normale functie doen herstellen", zegt senior auteur Kristy Red-Horse van het Departement Biologische Wetenschappen.

De huidige inspanningen in de behandeling richten zich vaak ook op het zieke hart, terwijl de Stanford University wetenschappers beweren dat het belangrijk is om eerst te begrijpen hoe de vaten van het gezond hart zijn opgebouwd.

"Als we zieke harten willen regenereren, moeten we eerst begrijpen hoe het hart de bouwstenen creëert van gezonde kransslagaders," zegt de hoofdauteur Dr. Katharina Volz, de eerste promovendus in de biologie Stem Cell en Regenerative Medicine aan de Stanford University.

"Onze studie beschrijft stap voor stap hoe kransslagaders ontwikkelen in het embryonale muis hart."

Het was reeds bekend dat glad spierweefsel wordt gevormd uit cellen in het epicard, de laag die het hart bedekt. Tijdens de embryonale ontwikkeling dringen veel epicardiale cellen dieper in de wand van het hart en vormen gladde spieren. Maar het oorspronkelijke celtype dat deze overgang, en de signalen die differentiatie in gladde spieren veroorzaken ondergaat, was slecht begrepen.

Het team kan nu onthullen dat de gladde spieren van de bloedvaten afgeleid zijn van cellen genaamd pericyten. De kleine capillaire bloedvaten zijn tijdens de gehele ontwikkeling van hart bedekt met pericyten. Ze ontvangen signalen via een eiwit genaamd Notch 3 om te differentiëren en vormen de gladde spieren die nodig zijn als bekleding voor grotere vaatwanden.

Pericyten zijn ook gevonden in het volwassen hart wat suggereert dat ze kunnen worden gebruikt om een ​​zelf-reparatie-mechanisme te activeren. Wanneer de belangrijkste slagaders worden geblokkeerd en een persoon lijdt aan een hartaanval, kunnen kleine collaterale vaten een omweg rond de blokkade vormen. Grote collaterale arteriën zijn nodig voor een significante bloedstroming richting de genezende weefsels. Het aanbieden van de juiste moleculaire signalen waardoor pericyten omzetten in gladde spiercellen kan een overgang betekenen van kleine bloedvaten om naar grote bloedvaten in het hart genezing te bevorderen.

Een probleem met cel- of weefseltransplantatie kan zijn dat de cellen niet integreren of ze differentiëren tot iets andere celtypen dan bedoeld. Aangezien pericyten verspreid zijn over het hele hart op al de kleine bloedvaten, kunnen zij worden gebruikt als doel voor het stimuleren van slagader vorming zonder de noodzaak voor transplantatie.

Het team onderzoekt nu of pericyten differentiëren in gladde spieren als onderdeel van dit proces en of het kan worden geactiveerd of versneld door de invoering van Notch 3 signaalmoleculen.

"Nu we beginnen om echt te begrijpen hoe kransslagader ontwikkeling werkt, hebben we studies geinitieerd om dit re reactiveren in beschadigde modellen en hopen op een dag gebruik maken van dezelfde methoden om te helpen bij de behandeling van coronaire hartziekte", zegt Red-Horse.

Vertaald door Ingrid Graafland


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats