Adolescente energiedrankjes kunnen risico’s inhouden voor het hart


Cardiologen dringen er bij artsen, ouders en opvoeders op aan om het drinken van energiedranken door adolescenten in de gaten te houden.

De snelle stijging van de populariteit van energiedrankjes (EVs), vooral onder adolescenten (10-19 jaar) en jonge volwassenen, heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid van het hart. In een artikel gepubliceerd in het Canadian Journal of Cardiology, focussen de onderzoekers op de farmacologie van hormoonontregelaars en hun bijwerkingen en hoe de marketeteers deze dranken aan de man brengen als een wondermiddel om lichamelijke vermoeidheid te verlichten en lichamelijke en cognitieve prestaties te verbeteren zonder te spreken over de gevaren.

Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van Fabian Sanchis-Gomar, PhD, MD, van het Research Institute of Hospital 12 de Octubre ("i + 12"), Madrid, Spanje, merkte op dat hormoonontregelaars kunnen leiden tot plotselinge hartdood bij jonge, ogenschijnlijk gezonde individuën. Voor personen met onderliggende hartziekten, kan het risico van het uitlokken van een plotselinge aritmische doodsyndroom (SADS) of andere aritmieën aanzienlijk zijn. Zelfs atriumfibrilleren (AF), normaal ongewoon bij kinderen zonder structurele hartziekten werd bij een 13-jarige adolescente jongen waargenomen tijdens een voetbal trainingssessie na inname van hormoonontregelaars.

Geschat wordt dat 31% van de 12- tot 19-jarige adolescenten regelmatig EDs consumeren. Deze dranken bevatten vaak grote hoeveelheden gelabelde cafeïne. Ze kunnen echter ook "gemaskeerde” cafeïne bevatten in de vorm van guarana bijvoorbeeld afkomstig van een Braziliaanse plant identiek aan cafeïne in koffiebonen, maar met dubbele concentratie. De toevoeging van guarana en andere stoffen zoals ginseng en taurine in wisselende hoeveelheden kunnen onzekere interacties genereren.

Hoewel cafeïne veel gebruikt wordt en over het algemeen als veilig wordt beschouwd, zijn ernstige bijwerkingen gemeld, vooral wanneer het wordt gebruikt in grotere doses. Met een bereik van direct beschikbare bronnen, zoals hormoonontregelaars, kauwgoms, inhalers en andre kunnen adolescenten en jonge volwassenen gemakkelijk een overdosis bereiken. Geschat wordt dat 46% van de 5448 cafeïne overdoses gerapporteerd in de Verenigde Staten in 2007 voorkwamen bij de jeugd onder de 19 jaar.

Dr. Sanchis-Gomar en zijn mede-onderzoekers, Dr. Pareja-Galeano (Universidad Europea de Madrid), Dr. Cervellin, Dr. Lippi (Academisch Ziekenhuis van Parma), en Dr. Earnest (Texas A & M University) stellen dat:

Een blik (250 ml) van een ED per dag veilig is voor de meeste gezonde jongeren.

ED voeding vóór of tijdens het sporten moet vermeden worden.

Adolescenten met klinisch relevante onderliggende medische aandoeningen een cardioloog moeten raadplegen voordat ze EDs willen drinken.

Overmatige ED consumptie samen met alcohol of geneesmiddelen, of beide, kan leiden tot nadelige effecten, inclusief de dood.

"Als ED verbruik blijft groeien, wordt aan artsen geadviseerd om adolescente patiënten te vragen of ze hormoonontregelaars gebruiken, zich bewust zijn van de symptomen van ED overconsumptie en van de gevaren van hormoonontregelaars alleen of gemengd met alcohol," verklaarde Dr. Sanchis-Gomar . "Het is belangrijk voor artsen om het gebrek aan regelgeving op cafeïnegehalte en andere bestanddelen van deze hoge energie dranken en hun complicaties op te vangen en ouders en kinderen voor te lichten over het risico van hartritmestoornissen en de mogelijke ontwikkeling van angst en fobieën bij overmatige ED consumptie. "

De auteurs drukken erop dat hun bezorgdheid zou meegedeeld worden aan ouders en opvoeders die onbedoeld schuldig kunnen zijn aan het bevorderen van de overconsumptie van cafeïne.

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats