Minder hart- en vaatziekten dankzij actief bruin vet


Een internationaal team van onderzoekers schrijft in Nature Communications dat actief bruin vet de hoeveelheid cholesterol in het bloed doet dalen. Bekend was al dat het vetten uit het bloed haalt en verbrandt tot warmte, waardoor de kans op overgewicht en diabetes daalt. “Nu zien we dat activatie van bruin vet ook atherosclerose tegengaat, en dus het risico van hart- en vaatziekten vermindert.”

Vetten in het bloed zijn verpakt in bolletjes (lipoproteïnen) waarin ook cholesterol zit. Actief bruin vet neemt de vetten op, zodat relatief veel cholesterol overblijft. Sommige wetenschappers waren bang dat activatie van bruin vet daardoor twee kanten heeft: enerzijds gewichtsverlies en minder kans op diabetes, maar anderzijds een toename van cholesterol, wat atherosclerose in de hand werkt en de kans op hart- en vaatziekten vergroot. “De vraag was of de lever het ontstane overschot aan cholesterol kan verwijderen”, aldus Patrick Rensen, hoogleraar Endocrinologie in het LUMC en senior auteur van het artikel in Nature Communcations. Het team onderzocht dat met een in 2006 in Leiden ontwikkeld muismodel.
Ontwikkelen van atherosclerose

De lever vangt cholesterol weg nadat een oppervlakte-eiwit van de lipoproteïne-bolletjes, apolipoproteïne E (ApoE), zich heeft gebonden aan de LDL-receptor op levercellen. De gebruikte muis heeft een bepaalde menselijke variant van ApoE waarmee dat wegvangen minder snel verloopt. Daardoor stijgt het cholesterolniveau in zijn bloed als hij een Westers dieet krijgt en ontwikkelt hij atherosclerose.

Wanneer de onderzoekers het bruine vet van deze muis activeren, neemt dat inderdaad vetten uit het bloed op om te verbranden, zo bewezen ze eerder dit jaar. Nu laten ze met een serie onderzoeken ook zien dat de lever de cholesterolrijke bolletjes die overblijven versneld en efficiënt opneemt, zodat het cholesterol niet in bloedvaten ophoopt. “De muizen ontwikkelden minder atherosclerose dan zonder activatie van bruin vet”, zegt eerste auteur dr. Jimmy Berbée.

Bruin vet activeerbaar

Normaal wordt bruin vet door de hersenen geactiveerd als het lichaam is blootgesteld aan milde kou. Het sympathisch zenuwstelsel maakt dan noradrenaline vrij, dat bindt aan de beta-3 adrenerge receptor op bruine vetcellen. De onderzoekers activeerden deze receptor kunstmatig, met een andere stof die eraan kan binden. Berbée: “Andere onderzoekers hebben net laten zien dat de beta-3 adrenerge receptor van menselijke bruine vetcellen op dezelfde manier te activeren is.”

Bruin vet was al langer bekend van baby’s. Sinds in 2009 ontdekt werd dat ook volwassenen activeerbaar bruin vet hebben, staat het sterk in de belangstelling. Bruine vetdepots liggen boven de sleutelbeenderen en langs de aorta. Daarnaast liggen er bruine vetcellen verspreid in het witte vet.

Publicatie:
Berbée, J.F.P. et al., 2015. Brown fat activation reduces hypercholesterolaemia and protects from atherosclerosis development. Nature Communications.
Doi: 10.1038/ncomms7356

Persbericht LUMC



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats