Een Nieuwe Versie van God - Hans Zevenboom


De Bijbel is een menselijk boek; een bundeling van menselijke getuigenissen over God. De Bijbel is geen boek van argumenten of principes. De Bijbel – maar ook de Koran - is voor de meest gelovigen geen wetenschappelijk boek dat ‘alles vertelt over de wereld en de mens, hoe de wereld is ontstaan en hoe het aan zijn einde zal komen’. De Bijbel en de Koran is zo gevarieerd, dat je er voor elk standpunt argumenten uit kunt halen. Maar de Bijbel en de Koran bevatten geen wegwijzers die je de richting – het juiste levenspad - aanwijzen. De Bijbel en de Koran is evenmin een verzameling van geloofswaarheden, maar vertelt over ‘mensen die zoekend en worstelend God ontdekken’. Maar wat wij nog steeds niet goed beseffen, is dat de Bijbel – maar ook de Koran en veel heilige geschriften - niet vereerd, niet geheiligd moet worden, maar gelezen moet worden met een open-mind!

Eén van de heiligste overtuiging van veel mensen op deze aarde is, dat het Gods Taak is om de mensen te vertellen wat ze wel en niet moeten doen; wat het beste voor ons is. En daar moeten we ons aan houden, want anders……… Oh, wee! Maar deze overtuiging is vals; het geeft een compleet verkeerd beeld van God. Van wie God nu werkelijk is. Ons grootste probleem van NU-moment is dan ook, dat deze (godsdienstige) leerstellingen de grondslag van de invloedrijkste religies werden en nu nog steeds zijn! Want besef dat deze leerstellingen in alles doorsijpelen, met inbegrip van de wetgeving van landen en denk bijv. eens aan de sharia.

Ook ons beeld van God is als het ware op die manier ontstaan! Wij hebben onze menselijke gedachte geprojecteerd op God en van God een Persoon – de God van Abraham - gemaakt die handelt overeenkomstig de mensen. Hij straft, oordeelt en veroordeelt. Wij geloven datgene wat de religies ons eeuwenlang hebben voorgespiegeld; een God met twee gezichten. Een Goede God en een Slechte God! Een God die de belichaming van beide wordt voorgesteld, en de religies hebben ons wijsgemaakt dat wij naar het beeld en de gelijkenis van God zijn geschapen. ‘Wij zijn kinderen van God, maar helaas met een natuurlijke aanleg voor zondigen. Het zit in ons karakter’. Deze volstrekt tegenstrijdige overtuigingen worden heilig genoemd en zijn opgenomen in de Heilige Schriften van de wereldreligies.

Maar dat eeuwenoude, gecreëerde beeld van God is vals! De heiligste overtuiging van het is Gods Taak, Gods Functie, Gods Opzet is fout! Het is de taak en opzet van God die vele wereldreligies – en dus vele mensen – in hun eigen verbeelding hebben gecreëerd, maar dat is niet wie God werkelijk is. Misschien was het de functie van God ooit-ooit-eens, maar zeker niet van de God die er altijd (al) was, er Nu is, en Altijd zal zijn! Het is simpelweg niet de God van onze huidige opvattingen.

Maar wat voor soort is God dan? Als ik daar een simpel antwoord op mag geven, dan is het in de trant van: ‘De enige, unieke soort die er is. Het soort God dat ons een vrije wil schenkt en nooit, nooit tussenbeide zal komen’. En dát is compleet een andere gedachte dan tot nu toe door veel religies de afgelopen eeuwen is verkondigd. De |God van Gisteren| is een verzinsel van ons zelf; van onze georganiseerde religies die getracht hebben zich een voorstelling – een beeltenis - te maken van God.

Hoe zou Hij eruit zien? Hoe Hij zou handelen in bepaalde omstandigheden, hoe zou Hij oordelen over het gedrag van de mens, welke eisen zou Hij aan ons stellen? Een God die ons zou moeten beschermen, in plaats van ons maar te laten aanmodderen.

Maar realiseer je wel, dat als God ons tegen onszelf in bescherming zou nemen, dan zouden wij niet ‘onszelf’ zijn, maar slechts ondergeschikten zijn, slechts marionetten die aan onzichtbare kosmische energiekoorden bungelen. Wij zouden pas echt vrij zijn totdat wij misschien ‘iets’ deden wat God niet wil dat wij dat doen. Dan zou God een einde maken aan de uitoefening van de vrije wil en ons laten doen wat God wil dat wij doen.

Volgens deze geloofsleer of overtuigend ‘inzicht’ van veel mensen op deze aarde is het Gods Taak om mensen te vertellen wat voor hén het beste is. God behoort óns te vertellen, wat voor óns het beste is en daar moeten wij ons aan houden. Punt uit!

Het is de taak en opzet van de God die velen in hun eigen verbeelding hebben gecreëerd, maar niet van de God die werkelijk is. Het is de functie van de |God van Gisteren|, maar niet van de |God van Morgen|!

Maar wat als het niet Gods Taak, niet Gods Opzet en niet Gods Functie is? Dan ontstaat er een radicale verschuiving in de opvattingen en overtuigingen van de mensen over God en dus ook het doel van het leven.

Ja, zeker! De religies vertellen ons (nog steeds) wat God de religies heeft verteld; wat God aan de mensen verteld heeft via zijn boodschappers en profeten in Zijn openbaringen. Het meeste dat ons verteld, onderwezen en bekend is, is echter afkomstig van de grote wereldreligies; van de theologen, de bisschoppen, de Imans, de godsdienstijveraars. Maar de dingen die zowel het joodse, islamitische als het christelijke geloof ons vertelden hebben, zijn zeker niet onjuist of ‘fout’ te noemen maar ze zijn incompleet!

Het is dus een eeuwenlang, incompleet verhaal geweest, wat vele religies onderwijzen (nog steeds) over een Schepper die van Zijn schepping - de mens, de aarde en het universum - afgescheiden is. En omdat deze essentiële boodschap van incompleetheid ontbrak, heeft de mensheid steeds het doel gemist in haar pogingen om een wereld van vrede, harmonie en geluk te creëren.

De religies hebben het punt gemist van het leven zelf en ervoor gezorgd dat miljarden mensen de ervaring missen van de Eenheid met de Schepper en van de Eenheid met elkaar! Want hún religieuze boodschap was en is: ‘Wij zijn afgescheiden van God en ….. van elkaar’.

Als de mensheid de ontbrekende boodschap als haar eerstvolgende nieuwe waarheid in de religie [de Nieuwe Spiritualiteit] zou aannemen – net zoals de mensheid regelmatig nieuwe waarheden (automatisch) aanneemt in de medische wetenschap, fysica en technologie – zou de wereld van de ene dag op de andere dag veranderen. Want het idee dat jij en alle mensen één zijn met God en één met elkaar, is psychologisch en spiritueel gezien revolutionair.

Het komt er dus op neer, dat er een nieuwe fase zal komen waarin we de |God van Gisteren| – de ‘oude’ God - gaan herontwerpen! En hiermee bedoel ik niet een ‘nieuwe’ God, maar een nieuwe versie van God. Een uitgebreidere versie van God. Natuurlijk, dit is dezelfde God die er altijd was, en nog steeds is en zal zijn, maar het is een God die niet meer voldoet aan onze huidige opvattingen over God. Want …. onze huidige opvattingen over God zijn niet compleet, zijn tot nu toe onvolledig geweest. Er dient een completer begrip te komen van wie en wat God is en wat er werkelijk waar is over het leven. Creëer daarom de |God van Morgen|; de nieuwe versie van God, want vroeg of laat zal het geloof van de mensen in God veranderen! Dat is een onomkeerbaar proces!

De nieuwe boodschap [= de nieuwe Spiritualiteit; het nieuwe bewustwordingsproces] heeft dan niet meer betrekking op de |God van Gisteren|, maar is geënt op de |God van Morgen|. Het is niet de bedoeling een ‘nieuwe’ God te scheppen, maar een nieuwe versie van God. Niet een ‘nieuwe’ God, maar een nieuw begrip van de huidige God. Een uitgebreidere versie van het begrip God!

We laten daarom onze oude denkbeeld van God varen, en gaan een nieuwe versie van God creëren. We gaan God herdefiniëren, we gaan God als het ware herscheppen, opnieuw herbenoemen! We gaan opnieuw Gods karakter en eigenschappen herontdekken, opdat we allemaal een opgefrist beeld van God krijgen.

Er is géén grens tussen het goddelijke en het natuurlijke. Het goddelijke is immanent (immanent verwijst naar ‘binnen’; inwonend) en alomvattend; universa, natuur, leven en God zijn identiek! In plaats van transcendentie te bezitten – ‘los van alles’ - bevindt God zich IN alles; |Alles in Al|. Als je dit begrijpt, kun je God onmogelijk als een Persoon indenken. Want elk object én elk subject is in wezen goddelijk.

Anders gezegd: God is vertegenwoordigd (‘aanwezig’) in elke molecuul, in elke cel van je fysieke lichaam [DNA, Divine Natural Awareness]. …………..in het universum, in het leven ……… in Alles!

Hans Zevenboom

http://www.millennium-visie.org/site/index.php/nieuwsbrief/219-het-bewustwordingsproces



Je wilt reageren op dit bericht ?
 
Ik wil ook de Leefbewust nieuwsbrief ontvangen


 
Naam
Email



 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats