Helft EU wil geen gentech


De Europese Commissie gaf de Europese lidstaten tot 3 oktober de tijd een uitzondering van de in behandeling zijnde vergunningen voor gentechgewassen aan te vragen.

Dit is een gevolg van nieuwe regelgeving waardoor landen zélf besluiten over gentechteelt op hun akkers. Al vijftien landen vroegen om hun akkers vrij te houden van de gemanipuleerde gewassen. Nederland is er, verrassend genoeg, één van.

Dat Nederland ook de teelt van deze gewassen wil tegenhouden is verrassend, aangezien juist Nederland in het verleden vrijwel altijd vóór nieuwe gentechgewassen heeft gestemd. In een brief [1] aan de Tweede Kamer liet staatssecretaris Mansveld van Milieu weten dat ze dit doet omdat eerst moet worden besloten hoe Nederland nieuwe gentechplanten gaat beoordelen. Daarna wordt bekeken of deze gemanipuleerde maissoorten welkom zijn op Nederlandse akkers.

Herman van Bekkem, gentechexpert bij Greenpeace Nederland zegt: "Na deze goede eerste stap zouden deze gemanipuleerde planten definitief van Nederlandse akkers moeten worden geweerd.

De praktijk in Noord- en Zuid-Amerika toont aan dat de gentechteelt zorgt voor verhoging van het middelengebruik en vervuiling van voedsel, het milieu en de natuur. Boeren zijn de pineut als deze planten niet voor altijd verboden worden, omdat zij dan te maken gaan krijgen met bedrijven als Monsanto die de zadenmarkt monopoliseren."

Greenpeace liet eerder onderzoek doen naar de gevolgen van herbiciden resistente gewassen [2]. Statistieken van o.a. het Amerikaanse ministerie van landbouw wijzen uit dat op de gentechgewassen die bestendig zijn tegen onkruidbestrijdingsmiddelen meer Roundup wordt gespoten. Van Bekkem: "Het zou te gek voor woorden zijn als Nederland niet de komst van dit soort gentech zou tegenhouden, omdat juist Roundup al jaren de meest problematische stof is voor de winning van gezond drinkwater. De rivieren in Nederland zijn ernstig vervuild met dit middel dat wordt gebruikt in de landbouw en het groenbeheer. Gentechgewassen zouden dit probleem alleen maar verergeren, een goede reden voor de regering om hier definitief een stokje voor te steken."

Tot vandaag hebben elf Europese landen – Oostenrijk, Cyprus, Letland, Duitsland, Kroatië, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Litouwen, Polen en Nederland - en de regio's Wallonië, Wales, Schotland en Noord Ierland de Europese Commissie formeel op de hoogte gesteld gebruik de teelt van gentechgewassen onder de nieuwe regels [3] te willen verbieden. Denemarken, Italië, Bulgarije en Slovenië lieten via de media weten dit ook van plan te zijn.

Verwijzingen
[1] Brief staatssecretaris Mansveld aan de Tweede Kamer, 18 juni 2015: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-27428-307.html
[2] Greenpeace publicatie, 2012: Roundup Ready gewassen in Europa -
Slecht nieuws voor boeren: http://www.greenpeace.nl/Global/nederland/2012/publicaties/
GP_Benbrook_NL_def.pdf

[3] Onder nieuwe Europese gentechregelgeving (EU directive 2015/412) kunnen lidstaten gentechbedrijven vragen hun gewassen niet te vermarkten op het grondgebied van de lidstaat. De bedrijven zoals Dow, Monsanto, Syngenta en Pioneer, kunnen deze wens positief of negatief beantwoorden. De Europese Commissie publiceerde deze aanvragen voor geografische uitzondering op deze website:

http://ec.europa.eu/food/plant/gmo/new/authorisation/cultivation/
geographical_scope_en.htm

 


Bezoek ook eens onze natuurwebwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Gratis nieuwsbrief
+ ebook

 

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 


Advies nodig ?

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

 


 

 

 

 


View My Stats