Parodontitis en hartziekten: onderzoekers leggen een moleculair verband


AMERICAN SOCIETY FOR MICROBIOLOGY

Parodontitis is een risicofactor voor hartziekten. Nu heeft een onderzoeksteam laten zien dat paradontale ziekteverwekkers zorgen voor veranderingen in genexpressie die ontstekingen en artherosclerose in de gladde spiercellen van de aorta bevorderen. Het onderzoek is vóór uitgave gepubliceerd in Infection and Immunity, een tijdschrift van de Amerikaanse Society for Microbiology.

Het indirecte bewijsmateriaal dat tot deze studie heeft geleid is omvangrijk. Het paradontale pathogeen Porphyromonas gingivalis werd ook gevonden in de plaque van kransslagaders bij hartaanval patiënten. En in twee proefdiersoorten bleek dat P. gingivalis coronaire en aderverkalking van de aorta te veroorzaken en te versnellen. De onderzoekers, geleid door Torbjörn Bengtsson van het Department of Clinical Medicine, School of Health Sciences, Örebro University, in Örebro, Sweden, laten zien hoe dit kan gebeuren.

Ze begonnen met het kweken van menselijke gladde spiercellen van de aorta, en infecteerden deze met P. gingivalis. Ze ontdekten dat gingipains, virulentie factoren geproduceerd door P. gingivalis, expressie van het pro-inflammatoire angiopoietine 2 bevorderden, terwijl expressie van de anti-inflammatoire angiopoietine 1 in de gladde spiercellen werd geremd, met als netto resultaat meer ontstekingen. Inflammatie wordt sterk in verband gebracht met aderverkalking.

“Hoewel niet-geprikkelde [gladde spiercellen van de aorta] een geringe hoeveelheid angiopoietine 2 produceren, verhoogt prikkeling met het wildtype P. gingivalis de genexpressie van angiopoietine 2 aanzienlijk in (gladde spiercellen van de aorta],” schrijven de onderzoekers.

“Angiopoietine 2 verhoogt de migratie van gladde spiercellen van de aorta onmiddellijk,” zegt hoofdauteur Boxi Zhang, PhD student in het laboratorium van Bengtsson. “De migratie van gladde spiercellen is betrokken bij de pathogenese van aderverkalking.”

Net als bij gingipains, veroorzaakt tumor necrosis factor (TNF), een door het lichaam geproduceerde ontstekingscytokine en cardiovasculaire risicofactor, ook aderverkalking via de twee angiopoietinen. Echter, hun onderzoek liet zien dat gingipains onafhankelijk opereren van TNF, zegt Bengtsson.

“Ons onderzoek verklaart het mechanisme achter de associatie tussen parodontitis en cardiovasculaire afwijkingen,” zegt Zhang. “Ons doel is om bio markers te vinden die ons kunnen helpen bij de diagnose en behandeling van beide ziektes.”

Vertaling: Ellen Lam



- Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel -


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats