Test op muizen toont aan dat fructose giftiger is dan tafelsuiker


Toxiciteitstest gebruikte suikers in doseringen die wij eten.

Biologen aan de Universiteit van Utah voedden muizen met suiker in doseringen die de mensen eten en vonden dat een fructose-glucose mengsel dat voorkomt in maÔssiroop (hoog fructosegehalte) toxischer is dan sacharose of tafelsuiker. Ze constateerden een achteruitgang van de vruchtbaarheid en een kortere levensduur bij de geteste vrouwelijke dieren.

"Dit is het meest overtuigend onderzoek waaruit blijkt dat er een verschil is tussen maÔssiroop en tafelsuiker bij doses op mensniveau," zegt professor biologie Wayne Potts, senior auteur van deze nieuwe studie. De resultaten zullen verschijnen in het maart 2015 nummer van The Journal of Nutrition.

De studie vond geen verschillen in overleving, vruchtbaarheid of territorialiteit bij mannelijke muizen. De onderzoekers zeggen dat het kan zijn dat beide suikers even giftig zijn voor mannelijke muizen.

Zowel maÔssiroop als tafelsuiker worden verwerkt in bewerkte voedingsmiddelen en beide suikers bevatten in gebak ongeveer gelijke hoeveelheden fructose en glucose. Maar in de glucosestroop, zijn het gescheiden moleculen, genaamd monosacchariden. In tegenstelling is sacharose of tafelsuiker een disaccharide verbinding gevormd wanneer fructose en glucose zich chemisch verbinden.

Potts zegt dat het debat over de relatieve gevaren van fructose en sucrose belangrijk is"; de diabetes-obesitas-metabool syndroom epidemieŽn begonnen in het midden van de jaren 1970 wat overeen komt met zowel een algemene toename van de consumptie van toegevoegde suikers als de omschakeling van sucrose, het tot dan toe belangrijkste toegevoegde suiker in het Amerikaans dieet, naar maÔssiroop die samen de helft van onze inname van suiker uitmaken. "

James Ruff, hoofdauteur en een postdoc in de biologie, zegt: "Ons vorig werk en tal van andere studies hebben aangetoond dat toegevoegde suiker in het algemeen slecht is voor onze gezondheid. Dus eerst moeten wij toegevoegde suiker verminderen over de hele linie. Dan moeten wij ons zorgen maken over het type suiker en de consumptie verminderen van producten met maÔssiroop. "

De nieuwe studie is de laatste in een serie die een nieuwe gevoelige toxiciteitstest gebruikten ontwikkeld door Potts en collega's." Vorige studies met muizen met deze test vonden schadelijke effecten van inteelt, het antidepressivum Paxil en vorig jaar het toegevoegde suiker dieet met fructose en glucose in hoeveelheden gebruikt in een gezond menselijke dieet plus drie blikjes frisdrank per dag. Deze effecten op de gezondheid kwamen niet naar voor met conventionele testen.

Potts zegt dat vrouwelijke muizen die het fructose-glucose mengsel aten wellicht meer kans hadden om te sterven dan mannelijke muizen omdat ze een grotere metabole "energie crunch" ondergaan tijdens dergelijke studies: op de dag dat ze bevallen, dat ze paren en het volgend nest voorbereiden, dus ze geven borstvoeding aan hun eerste nestje terwijl ze drachtig zijn voor een tweede nest.

Ongeacht geslacht, vonden de onderzoekers geen verschil tussen de muizen als het ging om de voedselinname, gewichtstoename of glucosetolerantie. Sucrose wordt opgesplitst in fructose en glucose monosacchariden voordat het geabsorbeerd wordt door het lichaam. Dus ongeacht wat de verschillende sterfte en reproductiecijfers veroorzaakte bij vrouwtjes als reactie op de twee soorten suikerdiŽten, "het moet gebeuren bij de absorptie of ervoor - niet zodra het in de bloedbaan, lever of hersenen is aangekomen," zegt Ruff.

"Zo speculeren we erop dat de verschillende suikers verschillende microben in de darmen van muizen bevorderen. Ander onderzoek heeft aangetoond dat verschillen in bacteriŽle populaties in de darmen bij knaagdieren en mensen, geassocieerd zijn met metabole ziekten. Het is mogelijk dat een bepaalde vorm van suiker veroorzaakt dat meer bacteriŽn door de darmwand geraken dan een andere."
Bron: http://unews.utah.edu/

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats